Villamatot – miten niistä pidetään huolta?

Käsin kudotuissa villamatoissa on sitä jotakin taikaa. Niiden avulla kotiin tuodaan lempeä tunnelma, sillä villa on tietysti materiaalina pehmeä ja lämmin. Mutta miten villamattojen hoito tapahtuu?

Villan hyviin ominaisuuksiin kuuluu, että se on materiaalina luonnostaan likaa hylkivä. Tästä syystä villamattojen hoito onkin melko helppoa. Säännöllinen hoito ja huolenpito pidentää laadukkaan villamattosi elinikää entisestään.

Ensisijainen ja tärkein tapa pitää villamatosta huolta on maton imuroiminen. Säännöllinen imurointi on tärkeää, jotta lika ei pääse syvälle maton kuituihin.

Villamatosta saattaa ensimmäisinä viikkoina irrota hieman nukkaa, mutta imuroiminen auttaa tähänkin. Paksummista villamatoista nukkaa irtoaa jonkin verran ohuempia enemmän. Villamateriaali kerää kuitenkin luonnostaan muita materiaaleja vähemmän pölyä puoleensa.

Vinkki: imuroi mattoa V-kirjaimen muotoisin liikkein. Tämä vähentää villan kuituihin kohdistuvaa rasitusta.

white wool rug nordic style

Tahrat kannattaa huoltaa matosta heti, kun ne ilmestyvät. Mattoon tulleita pieniä jälkiä voi pestä paikallisesti. Jos poistat itse matosta tahroja, poista ne aina taputtelemalla hellästi mattoa kuluttavan hankaamisen sijaan.

Suosittelemme kuitenkin pesettämään villamaton pesulassa, jossa ammattilaiset tietävät parhaiten sen hellävaraisesta hoidosta.

norm wool rug scandinavian style

Lumisena talviaikana villamaton voi pestä ulkona lumessa. Anna ensin maton jäähtyä ulkona pakkasessa, jotta lumi ei sula lämpimään mattoon. Tämän jälkeen villamattoa voi ravistella ja kieritellä puhtaassa lumessa. Ennen sisätiloihin tuomista poista matosta lumet harjaamalla ja ravistamalla.

Ennen kaikkea: muista nauttia lämpöisestä ystävästäsi.

Kuvissa 100 % villasta kudotut Norm-mattomme. Lisää villamattoja täällä. Muita hoito-ohjeita löytyy puolestaan tämän linkin takaa.