Koko-opas

Kuinka valita oikean kokoinen matto

Tekstiilien ja erityisesti mattojen avulla huoneeseen saadaan luotua mitä erilaisimpia tunnelmia. Mattoa valitessa kannattaa käyttää hetki aikaa myös sopivan koon pohtimiseen kutkuttavien väri-, materiaali- ja tekstuurivalintojen ohella. Oikean kokoisella matolla pienestäkin tilasta saa suuremman tuntuisen, ja suuresta tilasta viihtyisän ja selkeän.

Mutta miten valita oikean kokoinen matto? Kuuluvatko huonekalut aina maton päälle? Kuinka paljon lattiaa tulisi jättää esille? Oikean kokoisen maton valinta ei ole aina helppoa. Haluamme auttaa sinua löytämään kotiisi juuri täydellisen maton, ja siksi olemme koonneet yhteen 5 + 1 vinkkiä helpottamaan päätöksentekoa.

1. Kokoa toiminnot yhteen

Kokoa eri toiminnot eri mattojen päälle. Tämä helpottaa tilan hahmottamista varsinkin loft-asunnoissa, sekä kodeissa, joissa ruokailuryhmä ja olohuone ovat samassa tilassa. Valitse matto, jonka päälle ja ympärille kaikki saman toiminnon huonekalut mahtuvat luontevasti.

2. Huoneen keskellä

Pienemmissä huoneissa, joissa suurin osa huonekaluista sijaitsee seinien vierillä, voi olla hyvä idea sijoittaa hieman suurempi matto keskelle huonetta. Valitse maton koko niin, että huoneen reunoille jää lattiaa näkyviin. Varo kuitenkin valitsemasta liian pientä mattoa. Pieni matto pienessä tilassa saattaa saada tilan tuntumaan entistäkin ahtaammalta sekä sotkuiselta. Suurella matolla taas on päinvastainen vaikutus. Tutustu kaikkiin 200 x 300 cm –kokoisiin mattoihimme.

Vinkki: Kokeile suurta mattoa sängyn alle sen sijaan, että sijoitat kaksi pienempää mattoa sängyn laidoille.

Vinkki: Jos kalusteet on sijoitettu enimmäkseen seinien viereen, suuri matto kokoaa huoneen sisustuksen selkeäksi kokonaisuudeksi.

3. Hieman sohvan alle

Olohuoneessa maton tulisi olla sohvaa leveämpi. Sijoita matto sohvan alle niin, että sohvan etujalat jäävät maton päälle, ja mattoa jää näkyviin yhtä paljon sohvan molemmilta sivuilta. Sohvapöydän, rahin ja nojatuolin olisi hyvä mahtua maton päälle ainakin osittain.

Onko tila suuri tai haastavan kokoinen? Tutustu mittatilausvaihtoehtoihimme. Muistathan, että voit käyttää myös useampaa mattoa limittäin tai vierekkäin suuremman kokonaisuuden luomiseksi.

4. Pidä tuolit matolla

Matto ruokailuryhmän alla rauhoittaa tilaa kauniisti. Pöydän alle kannattaa kuitenkin valita tarpeeksi suuri matto. Ruokapöydän tuolien tulisi mahtua matolle kokonaan, myös silloin, kun ne on vedetty ulos. Tarkista, että matto tulee joka sivulta vähintään 60 cm pöydän reunasta ulospäin. Kun tuolien kaikki jalat pysyvät tasaisesti matolla, vältetään sekä tuolin keikkuminen että maton reunan rullautuminen tuoleja siirrellessä.

Yhdistämällä kaksi mattoa toisiinsa on helppo saada tarpeeksi laaja ja sopivan leveä alue myös ruokapöydän alle.

Vinkki: Erota toiminnot toisistaan erillisillä matoilla.

Vinkki: Tarkista, että matto on sohvaa leveämpi, ja sijoita sohvan etujalat maton päälle.

Vinkki: Tuolien jalkojen olisi hyvä olla matolla myös, kun tuolit on vedetty ulos. Jos yksi matto ei riitä, kahdella rinnakkaisella matolla saa muodostettua ruokapöydän alle suuremman kokonaisuuden.

5. Huomioi käytävämaton mittasuhteet

Käytävämäisen tilan, kuten eteisen, sisustaminen voi olla haastavaa, sillä se on usein kapea ja pitkä. Jos käytävä on kalustettu, jää vapaata lattiatilaa entistä vähemmän. Maton valinnassa tulisi huomioida muita tiloja tarkemmin pituus ja leveys. Käytävällä maton paksuudellakin voi olla merkitystä, jos ovet aukeavat tilaan. Matossa olisi hyvä olla samat mittasuhteet kuin vapaaksi jäävässä tilassa, jotta reunoille jää tasaisesti tilaa. Jätä lattiaa näkyviin 10-20 cm maton ympärille. Muistathan, että jos valikoimastamme ei löydy sopivan pituista mattoa, voit käyttää tilassa myös useampaa mattoa. Tällöin pituusvaihtoehtoja on useampia. Tutustu myös mittatilausvalikoimaamme.

Vinkki: Pyri löytämään matto, jossa on mahdollisimman samankaltaiset mittasuhteet kuin tilassa. Jos ovet aukeavat käytävään, varmista että matto on tarpeeksi ohut, jotta ovet mahtuvat aukeamaan vapaasti.

+ 1 Anna lattian näkyä

Jos sinulla on kaunis lattia ja pidät siitä, anna sen näkyä! Voit käyttää mattoja statement-tyylisesti esimerkiksi niissä paikoissa, joissa erityisesti kaipaat pehmeyttä ja lämpöä jalkojesi alle.

Kaikkein tärkeintä sopivaa mattoa valitessa on luottaa omaan makuunsa. Halutessasi voit unohtaa kaikki yllä olevat vinkit, jos koet ne rajoittaviksi. Voit kerrostaa lempimattojasi villisti päällekkäin, käyttää niitä vain haluamissasi paikoissa tai valita maton, joka peittää lattian seinästä seinään. Kotisi on sinua varten.

Kuvissa esiintyvät tuotteet