Materiaaliopas

Parhaiten materiaaliltaan käyttötarkoitukseesi sopivan maton valinnan ei tarvitse olla hankalaa. Lue Finarten vinkit eri mattomateriaalien valintaan sekä suosittelemamme materiaalit kodin eri huoneisiin. Jos etsit vinkkejä siihen, miten pitää huolta valitsemastasi matosta, tutustu Hoito-oppaaseemme.

Villa

Lampaanvilla on luonnonmateriaali, josta valmistetut matot sopivat monipuolisesti kodin eri huoneisiin hyvien käyttöominaisuuksiensa vuoksi. Villa hylkii luonnostaan likaa, ja helpointa se on pitää puhtaana säännöllisellä imuroinnilla. Etenkin talvella villa on miellyttävä materiaalivalinta, sillä se eristää hyvin lämpöä. Akustoivana materiaalina se vaimentaa askelten ääniä. Villa on luonnonkuiduista paloturvallisin, se ei syty helposti ja sammuu itsekseen. Villamaton voi sijoittaa lämmittämään askelia olohuoneeseen, makuuhuoneeseen, käytäviin ja auloihin. Finarten käyttämä lampaanvilla on mulesing-vapaata ja kotoisin Intiasta, Uudesta-Seelannista ja Saudi-Arabiasta.

plussat
+ hylkii likaa
+ lämmin tuntu
+ ei syty helposti eikä ylläpidä palamista

miinukset
– irtoaa jonkin verran nukkaa
– villa voi olla allergisoiva

Tutustu villamattoihimme

Kierrätetty puuvilla

Käytännöllisen ja miellyttävän pehmeän puuvillamaton voit sijoittaa melkein mihin tahansa kodissasi. Puuvilla kestää hyvin kulutusta ja sitä on helppo huoltaa, joten se sopii myös eteiseen tai keittiöön. Puuvillamatot ovat myös lapsi- ja lemmikkiperheiden suosiossa. Puuvillamattomme valmistetaan ainoastaan kierrätetystä puuvillasta. Käytämme hyödyksi teollisuuden leikkuuylijäämät ja hukkamateriaalit, jotka muuten päätyisivät tuhottavaksi.

plussat
+ hyvä kulutuksenkesto
+ helppo pestä ja huoltaa
+ ei sähköisty tai nyppyynny

miinukset
– pitkäkestoinen UV-säteily kellastaa kuitua
– eristää heikosti lämpöä
– likaantuu helpommin kuin villa

TUtustu kierrätyspuuvillamattoihimme

Viskoosi

Viskoosi on pehmeä ja hengittävä selluloosasta valmistettu muuntokuitu, jonka kaunis kiilto muistuttaa silkkiä. Viskoosimaton sävy ja pinnan kiilto eläytyvät valon mukaan. Maton sävy voi siis vaihdella kiiltävästä himmeämpään riippuen valon tulosuunnasta.

Viskoosi on herkkä materiaali ja tämän ominaisuuden vuoksi viskoosimatto sopii parhaiten huoneeseen, jossa on vähemmän trafiikkia. Parhaimmillaan viskoosimatto on katseenvangitsijana suurilla pinnoilla oleskelutilassa tai makuuhuoneessa. Viskoosi sietää heikosti vettä ja kosteutta ja tämän vuoksi emme suosittele viskoosimattoa keittiöön tai eteiseen. Suora auringonpaiste saattaa lämpönsä puolesta aiheuttaa muutoksia kuituihin.

plussat
+ kaunis kiilto
+ pehmeä, silkkimäinen tuntu
+ ylellinen mattomateriaali

miinukset
– herkkä materiaali, alhainen hankauksenkesto
– vesi voi aiheuttaa läikkiä maton pintaan
– painavista huonekaluista voi jäädä painaumia mattoon

Tutustu viskoosimattoihimme

Juutti

Juutti on nopeakasvuinen runkokuitu, joka on yksi ympäristöystävällisimmistä saatavilla olevista luonnonkuiduista. Sen viljelyyn ei tarvita juuri lainkaan lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Finarten käyttämä juutti on peräisin Intiasta, missä mattojemme kudontakin tapahtuu.

Juutin parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluu kestävyys ja käytännöllisyys. Sen kauniin kirjavassa pinnassa lika ei juuri näy. Juuttimatto kestää hyvin kovaakin kulutusta. Siksi se onkin suosittu valinta eteisiin ja parvekkeille.

plussat
+ pysyy helposti siistinä imuroinnilla
+ ympäristöystävällinen luonnonkuitu

miinukset
– UV-säteily heikentää kuitua
– voi irrota nukkaa

TUtustu juuttimattoihimme

Kierrätetty PET-materiaali

Kun maton täytyy kestää astetta enemmän kulutusta eteisessä, parvekkeella tai lemmikin tassujen alla, loistava valinta on kierrätetyistä muovipulloista tehty rPET-muovi. Se on luja ja kevyt materiaali, joka on samalla helppohoitoinen ja pehmeä koskettaa. Monikäyttöinen rPET kestää myös UV-säteilyä ja vettä, soveltuen parvekkeelle ja kosteisiin tiloihin.

plussat
+ kestävä mutta pehmeä materiaali
+ kestää hyvin UV-säteilyä ja kosteutta
+ valmistettu kierrätetyistä muovipulloista

miinukset
– eristää heikosti lämpöä
– likaantuu helpommin kuin villa

TUTUSTU rPET-MATTOIHIMME