Hellää huoltoa

Hyvä huolto pidentää tuotteen käyttöikää ja elinkaarta merkittävästi. Alle olemme koonneet sekä yleisiä vinkkejä, että materiaalikohtaiset ja mutkattomat hoito-ohjeet, joita on helppo noudattaa. Jos haluat taas tutustua paremmin materiaalien ominaisuuksiin ja saada vinkkejä oikean mattomateriaalin valintaan, tutustu Materiaalioppaaseemme

PUUVILLA JA PUUVILLASKOITEMATOT

HUOLTO

Puuvilla- ja puuvillasekoitematot ovat käytössä kestäviä ja käytännöllisiä. Parhaiten matto pysyy siistinä säännöllisellä imuroinnilla. Ota imuroidessa huomioon, että nykyimurit ovat hyvin tehokkaita ja liian kova imuteho voi vahingoittaa mattoa. Huomioithan, että varsinkin nukkapintaiset, solmitut puuvillamatot, kuten mallistomme pehmeä Dyyni, ovat napakasti kudottuja puuvillamattoja herkempiä liian kovalle imuroinnille. Käytä imuroidessasi pientä imutehoa ja mielellään matoille tarkoitettua suutinta. Tamppaamista ja ravistelua emme käsintehdyille matoille suosittele, sillä nämä voivat vahingoittaa maton rakennetta.

TAHRANPOISTO

Vaikka lika imeytyy puuvillan kuituun nopeammin kuin villaan ja pöly voi kiinnittyä kuidun kierteisiin, puuvilla myös puhdistuu helposti vesipesussa. Puuvillamatto kestää hyvin pesua, koska kuidulla on hyvä emäksen kesto ja sen lujuus kasvaa märkänä. Paikalliset tahrat voi poistaa kevyesti hankaamalla kostealla siivousliinalla ja miedolla pesuaineella.

PESU

Suosittelemme Finarten puuvillamatoille hellävaraista käsinpesua tai laakapesua 30 asteessa (80F). Konepesu tai painepesurin käyttö ei ole sallittua. Käytäthän mietoa pesuainetta, etkä liota mattoa. Pese raidallinen matto raitojen suuntaisesti ja huuhtele matto huolellisesti. Kuivata puuvillamatto varjoisassa paikassa tasaisella alustalla tai ripusta kuivumaan niin, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Märkää mattoa ei saa kääriä rullalle tai taitella.

Lue tarkemmat vinkkimme puuvillaisten mattojen itse pesemiseen täältä. Vaikka vinkkimme on kirjoitettu mattojen pesuun ulkona, voi niiden ohjeita soveltaa myös matonpesuun soveltuvissa sisätiloissa mattoja pestessä. Otathan mattoa pestessä huomioon ympäristön: matot tulee pestä paikoissa, joista pesuvesi ei pääse suoraan vesistöön. Isompikokoisille puuvillamatoille suosittelemme aina pesulapesua, sillä matto voi olla märkänä hyvin painava ja täten vaikea käsitellä ja saada kuivaksi.

Talvisaikaan pakkaskeleillä puuvillaisia mattoja voi pestä ja raikastaa myös puhtaassa lumessa. Vinkkimme siihen löydät täältä.

VILLAMATOT

HUOLTO

Villa on varsin helppohoitoinen mattomateriaali. Helpoin ja tärkein tapa pitää huolta villamatosta on säännöllinen imurointi. Jos lika ja pöly pääsevät tunkeutumaan maton rakenteeseen asti, ne voivat ajan mittaan kuluttaa maton rakennetta. Imuroi tasapintaiset villamatot V-kirjaimen muotoisin liikkein. Pitkänukkaisia mattoja suosittelemme imuroimaan matalammalla teholla, sillä voimakas imurointi voi saada käsinsolmitut nukat löystymään. Aika ajoin käy pitkänukkaisen maton nukkarivit imurin ohuen suulakkeen kanssa huolellisemmin läpi.

Uudesta villamatosta voi irrota jonkin verran hahtuvaista kuitua, tämä on normaalia luonnonmateriaalille ja tasoittuu ajan myötä. Hahtuvan voi poistaa imuroimalla tai harjaamalla pehmeällä harjalla.

Villamattoa on helppo raikastaa viemällä se pihalle tai parvekkeelle muutamaksi tunniksi tuulettumaan. Emme kuitenkaan suosittele mattojen tamppausta tai kantattujen mattojen kopistelua, sillä käsinkudottujen mattojen rakenne voi vahingoittua. Poista pöly ja irtolika matosta mieluummin imuroimalla.

TAHRANPOISTO

Villa hylkii luonnostaan vettä ja likaa kuidun suomuisen rakenteen ja luontaisen rasvan ansiosta. Jos villamatolle kaatuu nestettä, se ei välittömästi imeydy kuituihin vaan jää maton pinnalle. Toimi tahranpoiston kanssa silti ripeästi. Poista ensin mahdollinen kiinteä tahra ja imeytä nestemäinen tahra puhtaaseen siivousliinaan tai talouspaperiin. Jos tahra kuitenkin ehtii imeytymään mattoon, poista se painelemalla kostealla nukkaamattomalla siivousliinalla tarvitatessa pientä määrää mietoa, villalle soveltuvaa pesuainetta käyttäen. Vältä tahran hankausta ja runsasta saippuan käyttöä, sillä pehmeä villa huopuu helposti.

PESU

Suosittelemme laajemmin likaantuneen villamaton pesettämistä aina pesulassa. Talvella villamatolle voi tehdä myös lumipesun, lue vinkkimme siihen täältä.

VISKOOSIMATOT

HUOLTO

Viskoosi on Finarten käyttämistä materiaaleista herkin, mutta oikein hoidettuna kauniin kiiltävä viskoosimatto on pitkäikäinen hankinta. Uusi viskoosimatto kannattaa käsitellä matonsuojasuihkeella ennen käyttöönottoa. Suojaus estää lian imeytymistä viskoosikuituihin ja näin helpottaa maton huoltoa. Imuroi viskoosimatto säännöllisesti nukan suuntaisesti.

Uudesta nukkamatosta voi lähteä hahtuvaista kuitua, mutta tämä tasoittuu ajan mittaan. Voit poistaa hahtuvan imuroimalla tai kevyesti harjaamalla. Nukkamattoa saattaa tehdä mieli imuroida usein ja täydellä teholla, mutta tätä kannattaa välttää. Sen sijaan käytä matalampaa tehoa ja anna matollesi myös aikaa levätä. Voimakas, toistuva hankausliike voi avata viskoosimaton langanpäitä, jolloin maton pinnan kaunis kiilto katoaa.

TAHRANPOISTO

Viskoosikuitu imee kosteutta itseensä nopeasti, joten tahrojen poistossa kannattaa olla ripeä. Käytä tahranpoistoon pehmeää, nukkaamatonta siivousliinaa, ja poista tahra sen reunoilta keskustaan siirtyvin liikkein, jotta tahra ei leviä. Vältä voimakkaita pesuaineita ja hankausta. Tahranpoistossa kannattaa huomioida myös, että viskoosi on herkkä vedelle ja vesi voi aiheuttaa läikkiä maton pintaan.

PESU

Suosittelemme pesettämään likaantuneen viskoosimaton aina pesulassa.

JUUTTIMATOT

HUOLTO

Helpoin tapa pitää juuttimatto siistinä on säännöllinen imurointi. Uudesta juuttimatosta voi irrota hieman kuitua, mikä on runkokuidulle normaali ominaisuus.

Juuttimaton reunat voivat joskus käpristyä. Tasoittaaksesi maton kostuta käpristynyt kohta kevyesti vedellä ja aseta sen päälle jotain tasaista ja painavaa, kuten kirjoja. Anna painojen olla paikallaan yön yli.

TAHRANPOISTO

Juuttimaton luonnollisen kirjavassa pinnassa lika ei juuri näy. Finarten juuttimatot ovat tiiviisti kudottuja, jolloin irtonainen lika jää usein maton pinnalle ja se on helppo imuroida pois. Tahrat maton pinnasta voi puhdistaa kostella liinalla varovaisesti painellen.

PESU

Suosittelemme juuttimattojen kuivapesua pesulassa, mutta pienen juuttimaton voi pestä myös itse. Pesuun löydät vinkit täältä. Vaikka vinkkimme on kirjoitettu mattojen pesuun ulkona, voi niiden ohjeita soveltaa myös matonpesuun soveltuvissa sisätiloissa mattoja pestessä. Otathan mattoa pestessä huomioon ympäristön: matot tulee pestä paikoissa, joista pesuvesi ei pääse suoraan vesistöön.

Pesussa tulee ottaa huomioon, että vesi voi jättää juuttimattoon jälkiä. Vältä siis maton liottamista ja huuhtele se huolellisesti. Juuttimatto on pesun jälkeen tärkeä saada nopeasti kuivaksi, sillä pitkään märkänä ollut juuttimatto voi menettää muotonsa. Levitä matto muotoonsa tasaiselle alustalle ja kuivata ilmavasti varjoisassa paikassa. Märkää mattoa ei saa taitella tai kääriä rullalle. Ota matto käyttöön vasta, kun se on täysin kuivunut.

RPET-MATOT

HUOLTO

Kierrätetyistä muovipulloista tehdystä rPET-materiaalista valmistetut matot ovat helppohoitoisia ja käytännöllisiä. Imuroi matto säännöllisesti molemmilta puolilta, jotta irtolika ei pääse kiinnittymään maton rakenteeseen. rPET-matot pölyyntyvät helpommin kuin luonnonkuituiset matot niiden sähköstaattisen varautumisen vuoksi. Nestemäinen lika ei kuitenkaan tartu mattoon, sillä vesi ei pääse kuiturakenteen sisään. Ethän tamppaa tai ravista kantattua mattoa sen päistä, sillä tämä voi vahingoittaa maton rakennetta.

TAHRANPOISTO

Jos rPET-matolle tulee tahra, poista ensiksi nestemäinen lika painelemalla puhtaalla siivousliinalla. Vältä hankausta, sillä se voi vahingoittaa maton pintaa. Puhdista tahra painelemalla sitä siivousliinalla tai -sienellä. Käytä puhdistukseen veteen laimennettua mietoa pesuainetta. Kun tahra on irronnut, huuhtele pesuaine pois. Ota matto uudelleen käyttöön vasta, kun se on kuivunut kokonaan.

PESU

Suosittelemme laajemmin likaantuneelle rPET-matolle hellävaraista käsinpesua 30 asteessa (80F) tai laakapesua pesulassa. Konepesu ja painepesurilla pesu kielletty. Tavallisen polyesterin tavoin myös kierrätetystä polyesteristä irtoaa ikävä kyllä mikromuovia pesun yhteydessä, otathan tämän mattoa pestessä huomioon.

SISUSTUSTUOTTEET

Pitämällä huolta sisustustustuotteistasi, saat niistä pitkäikäisiä kumppaneita kotiisi. Suosittelemme sisustustuotteillemme aina ensisijaisesti paikallista tahranpuhdistusta kostealla liinalla ja tarvittaessa miedolla, materiaalille sopivalla puhdistusaineella. Jos tuote on kuitenkin päässyt likaantumaan pahasti ja vaatii kokonaan pesua, saat sen puhtaaksi alla olevien vinkkien avulla.

PUUVILLAISET AITTA- JA KIEVARI-TUOTTEET

Kierrätyspuuvillasta valmistetut Aitta- ja Kievari-tuotteet voi pestä hellävaraisessa pesussa 30 asteessa (80F). Kuosittele tuote kosteana ja silitä tarvittaessa miedolla lämmöllä nurjalta puolelta. Huomioithan, että tuotteiden kuvio on printattu puuvillan pintaan, ja saattaa aikojen saatossa haalistua pesussa.

VILLAISET TYYNYNPÄÄLLISET

Villasta kirjaillut tyynynpäällisemme, kuten Terttu, Zeniitti ja Silmu, voit pestä nurin käännettyinä hellävaraisessa pesussa 20 asteessa (65F) villalle soveltuvalla pesuaineella. Älä rumpukuivaa. Huomioi, että etupuolen materiaalin ollessa villaa ja takapuolen puuvillaa tai pellavaa (Väre tyynynpäällinen), voivat eri puolet kutistua pesussa eri verran ja tuote on täten muotoiltava kosteana takaisin mittoihinsa. Tarvittaessa silitys nurjalta puolelta miedolla lämmöllä.

VILLAINEN VÄRE-VILTTI

Väre villaviltin raikastus onnistuu parhaiten talvisaikaan ulkona pakkasessa tuulettamalla. Tarvittaessa viltin voi kuitenkin myös pestä hellävaraisessa 30 asteen (80F) pesussa villalle soveltuvalla pesuaineella. Älä rumpukuivaa. Kuosittele tuote kostena takaisin muotoonsa.

YLEISET VINKIT

VÄLTÄ TURHAA PESUA

Mattoa ei kannata pestä turhaan. Seuraa mattosi kuntoa ja hoida sitä imuroimalla ja tuulettamalla, ja suosi tahroihin paikallista puhdistusta.  Pese mattosi vasta silloin, kun se on likaantunut, sillä jokainen pesukerta kuluttaa mattoa jonkin verran. Varmistathan aina tarkat mattokohtaiset pesuohjeet maton mukana tulleesta hoito-ohjeesta. Matoissamme käytettävät pesusymbolit merkityksineen löydät hieman alempaa tältä sivulta.

SUOJAA SUIHKEELLA

Mattoja voi suojata erillisellä suojasuihkeella, joka estää lian tunkeutumista kuituihin ja helpottaa sekä paikallisten tahrojen puhdistusta että pidentää maton tarvitsemaa pesuväliä. Matoillemme soveltuvan tekstiilisuojasuihkeen löydät täältä.

OTA HUOMIOON AURINGONVALO

Mattoja olisi hyvä aika ajoin kääntää pituussuunnassa etenkin, jos niitä pidetään kovin aurinkoisessa kohdassa asuntoa. Auringonvalo voi haalistaa luonnonkuituisten mattojen väritystä, mutta kääntelemällä mattoa se saa valoa tasaisemmin.

TUULETA ULKONA

Tuulettaminen aika ajoin pitää mattosi raikkaana. Varsinkin talvisaikaan pakkaskeleillä tuulettaminen raikastaa hyvin tekstiilejä ja poistaa jopa mahdollisia pölypunkkeja.

HUOMIOI PAINAVAT HUONEKALUT

Painavat huonekalut voivat aiheuttaa maton pintaan painaumia. Vaihda ajoittain maton päälle tulevien painavien huonekalujen paikkoja tai käännä matto niiden alla eri asentoon, jotta huonekalujen paino ei kohdistu koko ajan samoihin kohtiin matossa.

PIDÄ PAIKALLAAN MATONALUSVERKOLLA

Jos matto tuntuu liukkaalta lattiamateriaalisi kanssa, suosittelemme asettamaan sen alle matonalusverkon. Matonalusverkkomme löydät täältä. Pese tarvittaessa myös matonalusverkko haalealla vedellä ja pesuaineella, jottei sen teho heikkene siihen kertyneestä pölystä.

HUOLLA HAPSUJA

Käsinkudotun maton päädyissä olevat hapsut voivat ajan saatossa kulua, löystyä tai jopa aueta. Hapsujen kuntoa kannattaa tarkkailla, sillä ne pitävät koko maton rakennetta kasassa. Yleinen syy hapsujen kulumiselle on niiden imurointi. Vältä siis hapsujen voimakasta imuroimista. Myös työtuolit ja muut pyörillä liikuteltavat huonekalut kuluttavat hapsuja, joten vältä niiden sijoittamista maton reunan ja hapsujen päälle. Jos mattosi hapsuista on päässyt aukeamaan solmu, pyri solmimaan se samalla tavalla kuin maton muut hapsut. Yleisimpiä maton hapsuissa käytettyjä solmuja ovat hevosenhäntäsolmu ja kankurinsolmu.

KÄÄNNÄ VÄLILLÄ

Käännä mattoa lattialla pituussuunnassa aika ajoin, niin sen kulutus on tasaisempaa. Osa matoistamme on myös kaksipuolisia, joten kääntämällä koko maton ympäri ja käyttämällä molempia puolia tuplaat mattosi käyttöiän.

ÄLÄ TAMPPAA

Emme suosittele tamppausta, koska se voi vahingoittaa käsinkudottuja mattoja. Poista pöly ja irtolika sen sijaan imuroimalla mattoa säännöllisesti.

VÄLTÄ ROBOTTI-IMURIA

Emme suosittele robotti-imureita mattojen imurointiin, sillä ne eivät välttämättä osaa ottaa maton oikeaoppista imurointia huomioon ja saattavat imuroidessaan vahingoittaa maton pintaa sekä hapsuja.

VARASTOI OIKEIN

Joskus matto pitää varastoida lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Kääri silloin puhdas matto siistille rullalle välttäen ryppyjä ja vekkejä. Sido rulla muutamasta kohtaa kiinni. Voit kääriä maton paperiin, jos varastointi on pitkäaikainen. Varastoi rullattu matto vaakatasossa kuivassa ja viileässä, mielellään valoisassa varastossa. Etenkin villa- ja viskoosimatot ovat alttiita tuhohyönteisille, kuten koiperhosen toukille ja turkiskuoriaisille, jotka viihtyvät parhaiten kosteassa, pimeässä ja lämpimässä. Ethän sijoita varastoidun maton päälle mitään painavaa, josta voi jäädä painaumia mattoon.

PESUSYMBOLIT

KÄSINPESU

Maton käsinpesun symboli on pesuharja, jota käsi pitelee. Jos matto on merkitty käsin pestäväksi, voit pestä maton myös itse. Matto pestään suorana tasaisella alustalla. Otathan mattoa pestessä huomioon ympäristön ja pese matot paikassa, joista pesuvesi ei pääse suoraan vesistöön. Rasti symbolin päällä kieltää käsinpesun ja palkki symbolin alla tarkoittaa hellävaraista käsinpesua.

RUMPUPESU

Rumpupesun symboli on pesusoikko, jonka sisällä oleva M-kirjain tarkoittaa mattojen rumpupesua. Rumpupesu tehdään pesulan matonpesukoneessa vedellä ja pesuaineella. Raksi pesusoikon päällä kieltää rumpupesun kun taas viiva kuvion alla tarkoittaa hellävaraista rumpupesua.

TASO- ELI LAAKAPESU

Maton tasopesun symboli on pesuharja. Tasopesu tarkoittaa pesulassa tasopesukoneella tehtävää vesipesua, jossa matto on suorana vaakatasossa. Pesussa matto kastellaan, siihen lisätään laimennettu pesuaine, se harjataan, huuhdellaan ja liika vesi puristetaan pois telapuristimella. Palkki symbolin alla tarkoittaa hellävaraista tasopesua.

RUMPUKUIVAUS

Rumpukuivauksen symboli on neliö, jonka sisällä on ympyrä. Raksi symbolin päällä, kuten tässä kuvassa, tarkoittaa, että rumpukuivaus on kielletty. Jos symbolin sisällä on raksin sijaan pisteitä, kertovat ne mahdollisen maksimikuivauslämpötilan.

KEMIALLINEN PESU

Kemiallisen pesun symboli on ympyrä, jonka sisällä on kirjain. Eri kirjaimet ilmaisevat pesussa käytettäviä liuottimia. Kemiallisessa pesussa matto pestään ilman vettä
ammattipesulassa orgaanisessa liuottimessa. Viiva merkin alla, kuten tässä kuvassa, merkitsee hellävaraista kemiallista pesua ja raksi kuvion päällä kieltää kemiallisen pesun.

TUOTTEET HUOLTOON JA AVUKSI