Kudomme kestävää elämää

Finarte valmistaa tuotteita, jotka tuovat iloa ja pehmeyttä elämään. Tuotteemme suunnitellaan Suomessa ja muotoiluamme ohjaa ajatus yksilöllisistä designtekstiileistä, jotka kestävät aikaa niin tyyliltään kuin laadultaan. 

Mattomme valmistetaan kierrätetyistä sekä luonnollisista materiaaleista käsityönä Intiassa, jonne perheyrityksemme on jo 30 vuotta luonut työnteon mahdollisuuksia. Tuotantomme mahdollistaa paikallisille toimeentuloa ja säilyttää samalla käsityötaitoja. 

Finarten vastuullisuus muodostuu neljästä teemasta:

  • Läpinäkyvyys
  • Kiertotalous
  • Ympäristövastuu
  • Sosiaalinen vastuu

Lue lisää teemoista alla.

Läpinäkyvyyden uusi taso

Toimintaamme ohjaavat arvomme: aitous, laatu ja läpinäkyvyys, mikä tarkoittaa täyttä avoimuutta siitä, ketkä Finarten tuotteita valmistavat sekä missä ja mistä materiaalista ne ovat tehty. 

Vuonna 2021 lanseerasimme edelläkävijänä ja ensimmäisenä Suomessa yhteistyön TrusTrace-alustan kanssa. Työkalun avulla voimme entistä paremmin kertoa tuotteidemme toimitusketjun aina raaka-aineiden alkuperään asti.

Kiertotaloutta muotoilemassa

Finarten sydän on yhdistelmä kiertotalouden mukaista muotoilua sekä vastuuta jatkaa matonkudonnan kulttuuriperinteitä. Kuten isoäidit kutoivat mattoja vanhoista lakanoista, me toteutamme samaa ajatusta käyttäen tekstiiliteollisuuden ylijäämää. 

Olemme todellinen kiertotalouden edelläkävijä, sillä olemme käyttäneet kierrätettyjä materiaaleja vuodesta 1985. Vastuullisten tuotteiden lisäksi tarjoamme tuotteidemme elinkaarta pidentäviä huolto- ja vuokrauspalveluja.

Ympäristövastuun ytimessä

Uskomme, että tehdäkseen kaunista ei tarvitse tinkiä kestävyydestä. Kierrätetyn puuvillan lisäksi teemme mattoja ja tekstiilejä myös muista vastuullisista raaka-aineista: villasta, juutista sekä kierrätetyistä muovipulloista. 

Totuus on kuitenkin se, että mattotuotannosta – kuten kaikesta muustakin tuottamisesta – aiheutuu ympäristövaikutuksia. Siksi seisomme sanojemme takana, ja pyrimme todentamaan vaikutuksiamme. Olemme keränneet tietoja materiaaliemme ilmastovaikutuksista hiiliraporttiin.

Yhdessä yhteiskuntavastuun kantoa

Finarten matot on tehty Intiassa jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Meille ei ole olemassa vaihtoehtoa siirtää tuotantoa pois Intiasta, sillä Finarte-mattojen valmistus vaikuttaa suoraan yli 500 perheen elantoon ja me olemme omalta osaltamme vastuussa heidän hyvinvoinnistaan. Siksi koemme tärkeäksi tukea paikallista yhteisöä monin tavoin. 

Olemme muun muassa toteuttaneet Ulkoasiainministeriön tukeman koulutusohjelman, jonka avulla saimme opetettua kutomisen tekniikoita kutojille. Koulutetut kutojat voivat puolestaan jakaa tätä tietoa eteenpäin yhteisöönsä, luoden uusia taitoja ja työmahdollisuuksia.

Tulevaisuutta turvaamassa

Vastuullisuus, kiertotalous ja läpinäkyvyys vaativatkin jatkuvaa petraamista, sillä vastuullisuus on kuin maali, joka liikkuu koko ajan. Edistymme työssä askel askeleelta – tässä ovat tavoitteemme tuleville vuosille:

  1. Laskemme kuinka paljon omat suorat prosessimme aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä vuoden 2022 loppuun mennessä.
  2. Mallistosta vähintään kolmasosa on kierrätettyä materiaalia vuodesta 2023 eteenpäin. Sitoudumme käyttämään määriteltyjä vastuullisia materiaaleja tuotteissamme.
  3. Käytämme pelkästään kierrätettyä muovia tai vaihtoehtoisia materiaaleja pakkauksissa vuoden 2024 loppuun mennessä.
  4. Olemme hiilineutraali omien suorien päästöjemme osalta vuonna 2028.