Kiertotaloutta vuodesta 1985

Vastuullisuus ei ole pelkästään kestäviä materiaaleja tai läpinäkyvää tuotantoa – se on myös uudenlaista kiertotalouden muotoilua. Kuten isoäidit kutoivat mattoja vanhoista lakanoista, me toteutamme samaa ajatusta käyttäen tekstiiliteollisuuden ylijäämiä luodaksemme mattoja, jotka saavat muotonsa intialaisten kutojien käsissä. 

Olemme todellinen kiertotalouden edelläkävijä, sillä olemme käyttäneet kierrätettyjä materiaaleja vuodesta 1985.

Toisen hävikki on toisen aarre

Olemme aktiivisesti mukana vähentämässä maapalloa kuormittavaa jätemäärää. Suunnittelemme mallistomme aina kulloinkin saatavilla olevista materiaaleista. Kaikki puuvilla- ja puuvillasekoitemattomme kudotaan käsityönä Intiassa kierrätysmateriaaleista. Käytämme pääosin kahdella eri tavalla kierrätettyä puuvillaa: 

  1. Leikkuuylijäämä, kuten kangaspalat ja hukkamateriaali, silputaan pieneksi ja kehrätään koneellisesti kierrätyspuuvillalangaksi. 
  2. Paksumpi räsymattokude on kangasrullien hulpioreunaa, joka on peräisin paikallisesta tekstiiliteollisuudesta.

Yhteistyössä tehtailijamme Indus Kleedin kanssa käytämme pienimmätkin tekstiilien ylijäämät: leikkuuylijäämät omista matoistamme käytetään myös uudelleen. Samalla voimme edistää kiertotalousajattelun leviämistä myös paikallisesti Intiassa.

Lue lisää maton tuotantomatkasta

Fokuksessa kiertotalouden muotoilu

Finarten muotoilua ohjaa ajatus aidoista designtuotteista, jotka kestävät aikaa niin tyyliltään kuin laadultaan. Suomalaiset suunnittelijamme ovat sekä nousevia nimiä että alan tunnettuja taitajia, joista jokainen jättää oman kädenjälkensä mallistoomme ja edistää omalla tietotaidollaan kiertotaloutta.

“On ollut hienoa tehdä Finarten kanssa yhteistyötä juuri 100% kierrätyspuuvillaisten tuotteiden tiimoilla. Finarte oli ensimmäinen mattovalmistaja, joka toi kierrätyspuuvillan Suomen markkinoille ja olemme suunnitelleet kierrätyspuuvillaisia tuotteita yhteistyömme alusta asti. Haluamme olla edellä aikaamme nyt ja tulevaisuudessa sekä edistää kiertotaloutta, sillä se on velvollisuutemme suunnittelijoina.”

– Saana ja Olli, suunnittelijat
Lue lisää suunnittelijoistamme

Pidempi elinkaari palveluiden avulla

Valmistamme kestäviä tuotteita, mutta myös oikeaoppisella käytöllä ja huollolla on iso rooli käyttöiän pidentämisessä. Kun tuotteitamme käytetään vuosia, syntyy vähemmän päästöjä ja säästetään luonnonvaroja. Vastuullisten tuotteiden lisäksi tarjoamme tuotteiden elinkaarta pidentäviä huolto-, pesula-, vuokraus- ja myyntipalveluja, joista voit lukea lisää alta. 

Vuokrauspalvelu

Haluaisitko sovittaa mattoa pidemmän aikaa ennen kuin teet ostopäätöksesi? Tarvitsetko maton käyttöösi vain lyhyeksi ajaksi? Finartelta voit halutessasi vuokrata maton kuukaudeksi tai pidemmäksi ajaksi. Vuokra vähennetään hinnasta, mikäli päätät pitää maton kokonaan. Toimitamme maton luoksesi, ja kun haluat palauttaa maton, voit palauttaa sen lähimpään postiin. Ei siivousta tai pesua – me hoidamme siistimisen.

Lue lisää vuokrauspalvelusta

Hellää huoltoa

Hyvä huolto pidentää tuotteen käyttöikää ja elinkaarta merkittävästi. Olemme koonneet materiaalikohtaiset ja mutkattomat hoito-ohjeet, joita on helppo noudattaa.

Tutustu hoito-ohjeisiin

Pesulapalvelulla puhtaaksi

Kuten hellä huolto, myös oikeaoppinen mattojen pesu on oleellinen seikka mattojen pitkän käyttöiän kannalta. Ammattitaitoinen pesula osaa valita oikeanlaisen pesun maton kuidun ja likaisuuden kannalta.

Design-aarteille uusi elämä

Valmistamme pitkäikäisiä ja laadukkaita designtuotteita, jotka on tarkoitettu tuottamaan iloa vuosikymmeniä. Joskus elämäntilanteet ja tarpeet kuitenkin muuttuvat, ja tällöin matolle kannattaa antaa mahdollisuus uuteen elämään. Finarte-mattojen jälleenmyyntiarvo on hyvä, joten ne löytävät vaivatta uuden kodin. 

Franckly on käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka sekä erinomainen paikka pistää kiertoon Finarte-tuotteesi. Francklyn kautta voit myydä ja ostaa laadukkaita designaarteita verkosta. Finarten omia malli- ja pikkuvikaisia kappaleita voit ostaa Francklyn kautta täältä.

Lisäksi käytettyjä Finarten tuotteita voi myydä vertaisverkkokaupoissa (esim. tori.fi) tai sosiaalisen median kautta.

Tutustu Francklyyn

Kiritä kierto kuntoon

Tiesitkö, että vain noin prosentti tekstiileistä kiertää uusien tekstiilien raaka-aineeksi? Ympäristön kannalta on tärkeää saada tekstiilijätteen luonnonvarat hyötykäyttöön. Tekstiilin jätekeräys ja kierrätys tulevat onneksi yleistymään lähivuosina uuden lain myötä. 

Vuosikymmenien käytön jälkeen myös meidän kestävät mattomme tulevat elinkaarensa loppuun. Kuluneita mattoja kannattaa tarjota eläinsuojeluyhdistyksille; voit tiedustella tarvetta paikallisilta toimijoilta. Käyttökelvottomat, mutta kuivat ja puhtaat kodintekstiilit voi toimittaa tekstiili- tai lumppukeräykseen. 

Lue kierrätysohjeista STJM:n sivuilta tai Helsingin Sanomien jutusta.

STJM helsingin sanomat