A family affair

Suoraan yliopistosta valmistuneena, 28-vuotias Larissa Immonen tarttui haasteeseen ja ryhtyi vanhempiensa perustaman Finarten toimitusjohtajaksi vuonna 2016. Perustajaperhettä ei yhdistä ainoastaan yrittäjähenkisyys – rakkaus kauneutta ja Intiaa kohtaan pitää tämän kosmopoliitin perheen ja Finarten liikkeessä.

”Tavallaan olen jo vanha toimitusjohtaja!” Larissa sanoo hymyillen, kun hän katsoo taaksepäin Finarten tarinaa. Yhdessä hänen vanhempansa Eija Rasinmäki ja Erkki Immonen ovat luonnonvoima yrittäjyydessä. He perustivat omat yrityksensä jo noin 20-vuotiaana, Erkki alallaan KHT-tilintarkastajana ja Eija tekstiilisuunnittelun luovana tekijänä. Heidän innokkuutensa ja rohkeutensa toi lopulta molemmat yhteen, sekä romanttisesti että ammatillisesti, ja heidän kiinnostuksestaan syntyi Finarte vuonna 1985. Lähes 40 vuotta myöhemmin heidän alkuun laittama perheyrityksensä seisoo edelleen vankasti johtavana suomalaisten mattojen suunnittelutalona, heidän nuorin tytär Larissa ruorissa.

”Minulla on ollut kaksi hienoa liike-elämän roolimallia, joista ottaa oppia. Isäni on pragmaattinen tilintarkastaja, tarkka ja  täsmällinen. Äitini taas on selkeä taiteilija, värikäs persoona. Olen hyvin onnekas, että olen perinyt heidän molemmat piirteensä liiketoiminnassa.”

 

Olet seurannut vanhempiesi yritystoimintaa läheltä. Mitä olet oppinut?

”Olen oppinut heiltä paljon erikseen, mutta yhteisenä voimana on heidän rohkeutensa. He ovat aina olleet valmiita muuttamaan asioita kehittääkseen Finartea ja itseään. Kun katson taaksepäin Finarten historiaa, olen hämmästynyt siitä, kuinka he rohkeasti menivät Portugaliin, perustivat tehtaan ja elämän siellä ja siirtyivät sitten Intiaan, jossa ei monikaan suomalainen yritys vielä silloin toiminut, ajatella! Minusta tuntuu, että tämä kehittyvä ja rohkea ajattelutapa on tarttunut minuun.”

Yhdistetyistä voimistaan huolimatta Eijalta ja Erkiltä puuttui se viimeinen pala tehdäkseen Finartesta kokonaisen yrityksen astuessa 1990-luvulle. Kokeiltuaan onneaan Porton tekstiilikaupungissa Portugalissa, he tiesivät, etteivät he löytäisi Suomesta täydellistä kutomoa, joka vastaisi heidän mittakaavaansa ja laatuaan. Intian Sitapurista löytyi kohtalona kuitenkin sellainen vuonna 1991 – kutomo, johon  Eija ja Erkki siirtyivät ja joka muutti Finarten liikeradan lopullisesti.

Mikä on Intian merkitys Finartelle?

”Se on olennainen osa yritystämme. Olemme jakaneet kutomisen tietotaitoa ihmisten kanssa sukupolvien ajan Intiassa, ja olemme ylpeitä voidessamme kutsua heitä ystäviksi liikekumppanuuden lisäksi. Siitä on nyt yli kolme vuosikymmentä, ja aivan kuten ystävämme tehtaalla ovat nähneet minun jatkavan siitä, mihin vanhempani jäivät, toinen sukupolvi myös näissä intialaisissa yrityksissä on jatkanut sitä yritystoimintaa” Larissa sanoo hymyillen ennen kuin lisää:

“Tehtaalla eräästä kutojasta tuli niin läheinen äitini kanssa, että hän nimesi tyttärensä minun mukaani!”

Puolivuosittain Intiaan liikennöivien vierailujen lisäksi sekä äiti Eija että tytär Larissa ovat asuneet siellä eri aikoja. Tehdessään kaksivuotisen lukiotutkinnon intialaisessa koulussa Larissa poimi tarpeeksi kulttuurisia vihjeitä ja hieman myös hindinkieltä saavuttaakseen elinikäisiä ystävyyssuhteita – ja tunnustusta liikenaisena. Finarten tiimin ja heidän intialaisten toimittajiensa välillä vallitsee keskinäinen kunnioitus ja ymmärrys, joka vain kasvaa ajan myötä.

”Välillä tuntuu, että muut länsimaiset yritykset saattavat mennä Intiaa osoittaen sormella ymmärtämättä infrastruktuuria ja sosiaalisia rakenteita. Esimerkiksi  olisi tärkeää saada enemmän intialaisia naisia mukaan työelämään, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Tiedämme, että Intiassa ei ole päivähoitojärjestelmää ja että naisten matkustaminen tehtaille voi olla turvatonta. Pyrimme tuntemaan nämä lainalaisuudet ja ihmiset niiden takana, jotta voimme ymmärtää heidän todellisuutensa.”

Intialainen yhteys heijastuu myös Finarten mattomalleihin. Kun Larissa toi yrityksen pääsuunnittelijan Marianne Huotarin Intiaan vuonna 2022, Huotari ymmärsi Finarten perimmäisen ajatuksen heti paremmin kuin miljoona luonnosta koskaan pystyisi. Eräänä päivänä Larissa toivoo saavansa koko Finarte-tiimin Intiaan saadakseen jo ennestään läheiset työtoverit tiiviimmin mukaan kaikkeen tekemiseen, myös Intiassa.

”Jokaisella tiimin jäsenellä on mahdollisuus sanoa mielipiteensä yrityksen kaikissa osissa. Kun esittelemme uusia malleja, logistiikan, myynnin, asiakaspalvelun ja myymälän työntekijät ovat tervetulleita jakamaan ajatuksiaan. Toivon todella, että saan koko porukan Intiaan. Uskon, että se olisi upea, ymmärrystä lisäävä kokemus!”

Ehkä tällainen matka saa myös Finarten tiimin ymmärtämään toimitusjohtajaansa paremmin. Larissa toteaa:

”En tiedä, tuleeko luovuuteni ja rento luonteeni äidiltä vai Intiasta. Se paikka on myös olennainen osa minua.”