Aito, ylväs ja kesyttämätön. Nämä sanat nousevat ensimmäisenä mieleen, jos Marianne Huotarilta kysyy hänen Finartelle suunnittelemasta Suovilla-mallistostaan. Lue Suovilla-mallistomme tarina alta.
Järven rantaan vievä traktoripolku oli tallautunut sileäksi ja polku poltti paljaita varpaita kuumana kesäpäivänä. Tien mutkassa, siinä kohtaa missä metsä on tiheimmillään ja suo kosteimmillaan, Marianne pysähtyi. Aukea oli peittynyt täyteen suovilloista. Tätä näkyä oli mahdotonta ohittaa – suovillojen lumoavaan syleilyyn olisi ollut ihana heittäytyä.
Suovilla-malliston inspiraationa toimi tämä lapsuuden muisto marjanpoimintaretkestä Kainuussa. “Muistan hetken lapsuudestani, kun vaikutuin suovillamatosta mummolan metsässä. Tämä muisto mielessäni vein prosessia eteenpäin”, Marianne kertoo malliston suunnittelusta.
Marianne Huotari valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2014. Valmistumisen jälkeen hän jatkoi aloittamansa minimalistisen korumalliston kehittelyä ja työskenteli myös osa-aikaisesti myyjänä. Vähitellen kypsyi ajatus omasta yrityksestä ja alkukeväällä 2015 syntyi Mariannen oma brändi, STUDIO smoo, jonka nimen alla Marianne pystyy toteuttamaan monipuolisesti suunnittelutöitään.
“Tärkeintä luovassa työssä on olla ennakkoluuloton ja unohtaa rajoitukset”, Marianne ajattelee suunnittelutyöstään. Jokainen suunnitteluprosessi on aina omanlaisensa, vaikka prosesseissa toistuukin yleensä samat vaiheet: taustatyö, ideointi, luonnostelu, karsinta, kehittely ja viimeistely. Luova työ vaatii aikaa, ja välillä inspiraatiota joutuu odottamaan pidempään. Myös totuttuja menetelmiä on hyvä kyseenalaistaa sekä toisinaan astua mukavuusalueen ulkopuolelle, jotta jotain uutta voi syntyä.
Suovilla-malliston suunnittelua Marianne kuvailee suunnittelijan toivetyöksi: “Suovillaa suunnitellessa sain jokaisen suunnittelijan unelmatoimeksiannon – vapaat kädet.” Suovilla-mallistoa varten Marianne teki paljon luonnoksia maalaten ja piirtäen sekä tutki olemassa olevia mattomalleja. “Koska minulla on tekstiilimuotoilijan koulutus, oli mattomalliston suunnittelu mieluinen toimeksianto ja tuottamani visuaalinen aineisto tähän projektiin erityisen runsas“, hän kertoo.
Marianne kävi läpi materiaalivaihtoehtoja, kahlasi kudontakirjoja ja kokosi värikarttoja. Lopulta käsissä oli jopa kolme mallistoa, joista jatkokehittelyyn valittiin luontoteemainen mallisto, joka yhdistää lapsuuden muiston suovillamaisemasta Finarten Nordic Boheme -teeman henkeen.
Yleensä Mariannen suunnitteluprosessi muodostuu aineettomasta mielenmaisemasta eteenpäin ideaksi, teemaksi ja tarinaksi. Tällä kertaa malliston punainen lanka löytyi prosessin luonnosvaiheessa: Mariannen tekemä luonnos muistutti suovillatupsuja, mikä nosti mieleen muiston lapsuudesta ja innoitti jatkamaan kuosin kehittelyä. Suovilla nousi lopulta malliston teemaksi myös taustatarinansa takia. Siinä oli jotain mielenkiintoista erilaisuutta.
Materiaaleista Marianne valitsee työn alle aina mieluiten luonnonmateriaaleja, sillä ne ovat kestäviä ja monet myös kuluvat kauniisti. Luonnonmateriaalien tuntu ja käyttöominaisuudet tekevät eron synteettisiin materiaaleihin. “On kuin joku hivelisi hellästi sielua, kun varpaat upottaa ensimmäisenä aamulla muhkeaan aitoon villamattoon. Aito villa lämmittää ja hengittää eikä hiosta synteettisen kuidun tavoin.”
Luonnonmateriaalien ohella väreillä on Mariannelle suuri merkitys niin työssään kuin jokapäiväisessä arjessaan. Harmoniset väriyhdistelmät saavat hänet nauramaan hyvänolontunteesta ja Marianne katseleekin jatkuvasti yksityiskohtia ympäristöstään: joskus vanhan talon seinässä nähty väri tai maahan pudonneet terälehdet voivat toimia uuden kuvion tai muodon innoittajana.
Nykyään Marianne alkaa jo olla tilanteessa, josta hän on haaveillut ja jota kohti hän on kulkenut STUDIO smoon perustamisesta asti. “Saan työskennellä monipuolisesti muotoilijana toimeksiannoista ja toteuttaa ajatuksiani vapaasti taiteellisen työskentelyn kautta”, Marianne kuvailee.
Tulevaisuudessa hän näkee itsensä hyvin samankaltaisten työtehtävien parissa, kuin missä hän nytkin työskentelee: yhteistyöprojekteissa niin suomalaisten kuin kansainvälistenkin yritysten kanssa. Yhteistyöt tuovat mielenkiintoisten projektien lisäksi suunnittelijan arkeen työkavereita ja työyhteisön. Jossain vaiheessa Marianne haaveilee keskittyvänsä hetkeksi vain keramiikkateoksiin.
Saatuaan valmiin Suovilla-maton käsiinsä Marianne meni sanattomaksi. Suunnittelijalla on tietysti aina mielessään mielikuva siitä, miltä valmis tuote tulee näyttämään. Ensivilkaus Suovilla-mattoon sai Mariannen kuitenkin häkeltymään. “Matto näytti aivan samalta kuin kuvitelmissani – ellei jopa paremmalta!”