Nordic Roots – Mitä suomalaisuus merkitsee meille?

Finarten mallistomme on jakautunut kahteen teemaan, joista toinen kulkee Nordic Roots -nimen alla. Juuremme ovat vahvasti kiinni kotimaassamme, mutta mitä suomalaisuus todella merkitsee meille? Lue alta, mitä asioita arvostamme eniten kotimaassamme.

Ihmiset.

Saattaa kuulostaa tietenkin kliseiseltä, mutta Suomessa tärkeintä meille on ympärillämme olevat ihmiset.

Finarte on jo toisessa polvessa toimiva perheyritys, jossa todella työskentelemme koko perheen voimin. Perheen nuorin tytär Larissa johtaa nykyään yritystä, mutta isä Erkki istuu toimistolla päivittäin ja äiti Eija auttaa taiteellisissa näkemyksissä. Saatat tavata Eijan tai Larissan siskon Ulrikan auttamassa myös Helsingin liikkeellämme! Muuten yrityksemme työllistää 4 henkilöä, joista moni on työskennellyt kanssamme jo 80-luvulta lähtien. Pienessä yhteisössämme jokaisen yksittäisen työntekijän merkitys korostuu.

Myös suunnittelijoidemme, jäälleenmyyjiemme ja muiden yhteistyökumppaneidemme luoma verkosto tuntuu kuin suurelta yhteisöltä, josta saa aina tukea ja kannustusta.

Parasta työssämme on ehdottomasti tavata asiakkaitamme ja saada palveltua heitä mahdollisimman hyvin. Asiakkaan kohtaaminen on aina oma pieni matka, jossa pääsemme sukeltamaan toisen ihmisen elämään ja auttamaan löytää paras ratkaisu kotiin. Tuntuu aivan mielettömältä, että olemme pystyneet antamaan jotain merkityksellistä asiakkaillemme – jotkut muistavat jopa vanhoja mattomallejamme nimeltä 80-luvulta asti, miten mieletöntä!

Suomalainen käsityöperinne

Käsitteestä “suomalainen matto” tulee ainakin meille heti ensimmäisenä mieleen perinteiset räsymatot, joilla on vankkumaton osa suomalaista kotia ja historiaa, onhan räsymattojen kutominen jo 1700-luvulla alkanut kansanperinne. Yrityksemme syntyi 80-luvulla rakkaudesta käsityöhön, kun toinen perustajistamme Eija Rasinmäki koki kutsumuksen sekä jatkaa että myös uudistaa suomalaista kutomisperinnettä.

“Kun mattoon suunnitellaan kuteita, värimaailmaa ja kuviointia, matolle syntyy sielu, joka kertoo kutojansa tarinaa”, Eija kuvailee.

Finarten matot kudotaan Intiassa, jonne olemme jo pitkään vieneet suomalaista käsityöperinnettä opettamalla käsityötaitoja ja perinteisiä kutomismenetelmiämme intialaisille kutojillemme ja vaihtamalla ideoita heidän kanssaan. Myös osa suunnittelijoistamme ovat sekä taitavia kutojia itsekin että tekstiilialan asiantuntijoita, joille käsin tekeminen on merkittävä arvo.

Vaikka mallistomme on nykyään laajentunut useilla eri kudontatyyleillä ja materiaaleilla, perinteiset räsymatot säilyvät aina osana Finartea.

kutomo rasinmäki weaving heritage

Metsät ja meri.

Suomalainen luonto on ollut alusta asti merkittävä inspiraation lähde suunnittelussamme.

Ensinnäkin suomalaisessa luonnossa meihin vetoaa tiheät metsät, pienet polut ja pehmeät mättäät. Luonnosta mattoihin tarttuu mielestämme niiden ainutlaatuinen henki. Suunnittelijamme Marianne Huotari on luonut meille Suovilla-maton, jossa toistuu pohjoisen metsän tuntu ja untuvainen suovillaniitty.

Toisaalta meri on meille hyvin tärkeä luonnon elementti, sillä Finarten pääkonttori ja perheemme koti sijaitsee Kotkassa,  Suomenlahden rannikolla. Meren rannalla kasvaminen on vaikuttanut meihin suuresti – ehkäpä juuri se on istuttanut meihin uteliaisuuden nähdä maailmaa. Meritunnelman voi astia esimerkiksi Saaristo-matostamme.

Koska arvostamme erittäin paljon puhdasta ja hyvinvoivaa luontoa, haluamme tehdä osamme vastuullisemman huomisen puolesta. Käytämme kaikissa puuvillamatoissamme vain kierrätettyä tai ylijäämäpuuvillaa, joiden ohella mallistomme täydentyy luonnollisilla materiaaleilla kuten villalla ja nopeasti uusiutuvalla juutilla. Vuosi sitten lanseerasimme ensimmäisen kierrätetyistä muovipuolloista valmistetun mattomme Turkanan, jonka eettiseen ja ekologiseen suunnitteluun erikoistunut designyritys Mifuko on meille luonut.

Arvostamme myös jokaisen suomalaisen tasavertaista mahdollisuutta nauttia upeasta luonnostamme. Jokamiehenoikeus on hyvin uniikki asia, mistä olemme suomalaisina todella ylpeitä.

Rehellisyys ja aitous. 

Suomalaiset saattavat olla toisinaan hieman hiljaista kansaa, mutta ennen kaikkea suomalaisuudessa korostuu mielestämme rehellisyys ja aitous. Kun jotain luvataan, sana myös pidetään.

Meille rehellisyyteen liittyy olennaisena osana myös vastuullisuus. Vastuullisuuden näemme puolestaan rakentuvan kolmesta eri osa-alueesta: raaka-aineista ja materiaaleista, jaetusta taloudellista hyödystä ja sosiaalisesta pääomasta sekä vastuusta perinteiden säilyttämisestä.

Lue lisää vastuullisuusajattelustamme täältä.

Kotimainen design. 

Suomalaiset suunnittelijamme ovat mielestämme mielettömän taitavia, ja ylpeänä viemme heidän kädenjälkeään maailmalle.

Tuotteillamme on Suomalaisen työn liiton Design from Finland -merkki, joka kertoo suunnittelun tapahtuvan Suomessa. Suunnittelumme on siis aina suomalaista jälkeä, vaikka tuotteemme kudotaan huolellisesti käsin Intiassa.

Design-filosofiamme perustuu ajatukselle luoda aikaa kestäviä tuotteita, jotka tuntuvat ajankohtaisilta sekä nyt että vielä pitkän ajan kuluttua. Taustalla on aina pyrkimys tehdä tehdä tuotteita mahdollisimman paljon kierrätetyistä materiaaleista, joiden ohella käytämme luonnollisia materiaaleja.  Pyrimme myös luomaan helposti toisiinsa yhdisteltäviä osasia, joista voi luoda itselleen sopivan kokonaisuuden.

Tutustu Nordic Roots -malliston poimintoihin: