Mattoja kierrätetyistä muovipulloista

Muovinen juomapullo, joka muuten päätyisi jätteeksi. Mitä jos tämän materiaalin kierrättäisikin edelleen ja kutoisi muovista maton? Suunnittelijakaksikko Mifuko loi meille raikkaan Turkanan, jonka pehmeä kudos on peräisin kierrätetystä PET-materiaalista.

Tekstiilialla käytetyillä materiaaleilla on maailman resursseihin merkittävä vaikutus. Yksi valintamme kohti vastuullisempaa elämää on jo olemassa olevien raaka-aineiden hyödyntäminen, olemmehan käyttäneet kierrätettyä puuvillaa matoissamme jo perheyrityksemme alusta asti. Etsimme kuitenkin jatkuvasti uusia ekologisia vaihtoehtoja, joten päätimme kutoa maton kierrätetyistä muovipulloista.

Syntyi Turkana.

Turkanan loimet ovat puuvillaa, mutta muuten – eli noin 95 % – matto on kudottu kierrätetyistä muovipulloista valmistetusta PET-materiaalista.

PET on lyhenne polyeteenitereftalaattista, josta muovipullot valmistetaan. Tämä materiaali on samaan aikaan sekä vahvaa että kevyttä, mutta myös 100 % kierrätettävää. Kierrätettyä PET-materiaalia saadaan, kun käytetyt muovipullot rouhitaan pieniksi pelleteiksi, joista kehrätään lankaa.

Ihmeellistä PET-materiaalissa on mielestämme sen yllättävä tuntu: Turkana on hyvin pehmeä matto, jonka pinta tuntuu lähes villaiselta. Koska materiaali on kuitenkin kierrätettyä muovia, matolla on muovin hyvät ominaisuudet. Se on kestävä mutta kevyt. Turkanaa voi käyttää myös kosteissa tiloissa ja ulkona, kunhan huolehtii ettei maton päälle jää paljoa ylimääräistä vettä.

Turkanan on suunnitellut meille designyritys Mifuko, joka on tunnettu eettisistä ja ekologisista tuotteistaan, kuten Kiondo-koreista. Turkanan lisäksi Mifuko on suunnitellut meille kelim-matot Mombasan ja Nakurun.

Inspiraationsa matto sai upeasta paikasta Keniassa. Turkana on aavikko, jonka keskellä sijaitsee suuri linturikas järvi.

Turkanaa on saatavilla neljässä eri koossa: 80×150, 100×200, 140×200 and 160×230 cm. Tutustu Turkanaan täällä: https://finarte.fi/fi/tuote/turkana/