Kierrätyspuuvilla – miten ja miksi käytämme sitä?

Maailman luonnonvaroista huolehtiminen on meille tärkeää, ja siksi haluamme olla aktiivisesti mukana vähentämässä maapalloamme kuormittavaa jätemäärää. Olemmekin aina uskoneet  jo valmiiksi olemassa olevien materiaalien olevan niitä parhaita materiaaleja.

recycled cotton material

Sisustuksemme materiaalivalinnoilla on suuri vaikutus ympäristöömme ja myös sen vesivarantoihin. Tekstiileissä hyvin yleinen materiaali, puuvilla, on uutena kasvatettuna varsinainen vesisyöppö. Tiesitkö, että puuvillan kasvattaminen yhden kilon verran vaatii 11 000 litraa vettä? 

Toisin sanoen kierrätetystä puuvillasta valmistettu 1 kg:n painoinen matto säästää luonnoltamme 11 000 litraa vettä – ja tämä onkin yksi niistä syistä, miksi käytämme kierrätyspuuvillaa. 

recycled cotton rug saves water

Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen tuotannossamme on kuitenkin aina ollut hyvin luonnollinen valinta meille. Onhan toinen perustajamme Eija Rasinmäki hyödyntänyt hulpiomateriaaleja design-matoissaan jo reilusti ennen kuin yritystämme oli edes olemassa, aina 1970-luvulta asti.

Periaatteemme on, että kaikissa  puuvilla- ja puuvillasekoitematoissamme käytetään vain jo valmiiksi olemassa olevia materiaaleja. Tekstiilimme kudotaan käsin Intiassa, koska juuri siellä sijaitsevat myös raaka-aineemme, eli teollisuuden ylijäämämateriaalit. Haluamme, että tuotantomme tapahtuu paikallisesti lähellä raaka-aineita.

Käytämme kierrätyspuuvillaa kahdella eri tavalla hyödyksi:

 1) Painetut mattomme, kuten Saanan ja Ollin suunnittelemat matot, valmistetaan maailman “kierrätyshubina” tunnetussa Panipatin kylässä. Nämä matot kudotaan kierrätyspuuvillalangasta, jonka raaka-materiaali on peräisin vaateteollisuudesta.

Käytämme siis hyödyksi teollisuuden leikkuuylijäämät, kangaspalat ja hukkamateriaalit, jotka muuten päätyisivät tuhottavaksi. Ensin nämä tekstiilimateriaalit rouhitaan pieneksi silpuksi, minkä jälkeen se kehrätään uudelleen koneellisesti langaksi.

recycled cotton rug

2) Puuvillaiset räsymattomme kudotaan Biswan-nimisessä kylässä. Räsymattojen paksu kude on peräisin kangasrullien hulpioreunoista. Tämä materiaali jäisi muutoin käyttämättömäksi paikallisen tekstiiliteollisuuden jätteenä, mutta nyt se saa uuden elämän osana mattojamme.  

Kierrätetyn puuvillan ja sekoitemateriaalien lisäksi suunnittelemme mattoja ja tekstiilejä myös muista kestävistä raaka-aineista: villasta, juutista sekä ylijäämänahasta. Tänä keväänä lanseeraamme ensimmäisen PET-materiaalista, eli kierrätetyistä muovipuolloista, valmistetun mattomme. Olemme tästä todella innoissamme – kannattaa pysyä kuulolla!