Ympäristövastuun ytimessä kierrätysmateriaalit

Kierrätetyt materiaalit ovat Finarten sydän. Olemme käyttäneet kierrätettyä puuvillaa matoissamme Finarten perustamisvuodesta 1985 asti. Tänäkin päivänä kaikki Finarten käyttämä puuvilla on kierrätettyä.

Kierrätetyn puuvillan lisäksi valmistamme mattoja ja tekstiilejä myös muista kestävistä raaka-aineista: villasta, juutista, ylijäämänahasta tai kierrätetyistä pulloista saatavasta rPET-langasta. Emme koskaan käytä uutta neitseellistä polyesteriä tai muita muoviperäisiä kuituja tekstiileissämme. Luonnon- ja monomateriaalit ovat myös helposti kierrätettäviä elinkaarensa loppuvaiheessa.

Parhaita materiaaleja ovat ne, jotka ovat jo olemassa

Yhden neitseellisen puuvillakilon kasvattamiseen tarvitaan arviolta 10 000 litraa vettä, hyönteismyrkyistä ja muista kemikaaleista puhumattakaan. Vaivalla tuotetut materiaalit, jotka muuten päätyisivät jätteeksi, saavat uuden elämän mattoinamme. Näin säästämme vettä ja muita kallisarvoisia luonnonvaroja. Tutki materiaalejamme tarkemmin alta.

49,3% of Finarten materiaaleista on kierrätettyjä.

Finarte tuotteiden materiaalit

Osuus
46,4% koko valikoimasta* (2020),
kaikki käytetty puuvilla on kierrätettyä 

Materiaalin alkuperä
Leikkuuylijäämämateriaalia Intiasta

Käyttämällä kilon kierrätettyä puuvillaa voimme säästää jopa 10 000 litraa makeaa vettä. Tämä on yksi suurimmista syistä, miksi käytämme kierrätettyä puuvillaa. Kierrätetty puuvillalanka on leikkuuylijäämää, joka tunnetaan myös nimellä hulpioreuna. Ensin tekstiilimateriaalit rouhitaan pieneksi silpuksi, jonka jälkeen silppu kehrätään uudelleen koneellisesti langaksi. Kierrätyslanka prosessoidaan Panipatissa, joka tunnetaan Pohjois-Intian kierrätyskeskittymänä.

*Materiaalien osuudet perustuvat vuoden 2020 ostoihin neliöittäin.

VILLA

Osuus
32,9% koko valikoimasta* (2020)

Materiaalin alkuperä
Uusi Seelanti, Intia tai Saudi-Arabia

Villa on luonnonkuitu, joka saadaan lampaasta kehräämällä. Villalla on matoille monia erinomaisia ominaisuuksia: se on likaa hylkivää, lämmintä, pitkäikäistä ja pehmeää. Villamatosta saat vuosikymmenien sisustuskumppanin, ja pitkän elinkaarensa ansiosta se on laatua arvostavan valinta. Käytämme matoissamme ainoastaan sertifioitua mulesing-vapaata villaa, joka tulee pääasiassa Uudesta-Seelannista, Saudi-Arabiasta tai paikallisesti Intiasta. Tällä hetkellä kierrätetyn villan laatu ja saatavuus on heikkoa, mutta seuraamme markkinoita jatkuvasti, jotta löytäisimme neitseelliselle villalle vaihtoehtoja.

*Materiaalien osuudet perustuvat vuoden 2020 ostoihin neliöittäin.

VISKOOSI

Osuus
0,2% koko valikoimasta* (2020)

Materiaalin alkuperä
paikallinen intialainen toimittaja

Viskoosi on kauniisti hohtava materiaali, joka valmistetaan eukalyptuspuun selluloosasta. Viskoosin tuotantoprosessi on kemikaali- ja energiaintensiivistä. Tästä syystä pyrimme korvaamaan viskoosituotteemme lähivuosina ympäristöä vähemmän kuormittavalla vaihtoehdolla, esim. tencelillä.

*Materiaalien osuudet perustuvat vuoden 2020 ostoihin neliöittäin.

JUUTTI

Osuus
17,6% valikoimasta* (2020)

Materiaalin alkuperä
paikallinen toimittaja (Intia)

 

Juutti on pitkä ja pehmeä kasvikuitu, joka kasvaa kokonaispituuteensa vain 120 päivässä ilman torjunta-aineita tai lannoitteita. Kasteluveden käyttö on juutin viljelyssä melko vähäistä, koska juutti kasvaa monsuunialueilla. Näistä syistä juutti on yksi ekologisimmista luonnonmateriaaleista, joita on saatavilla. Finarten käyttämä juutti on peräisin Intiasta, missä mattomme valmistetaan käsityönä. Kaikki juuttimattomme ovat ilmastoystävällisiä, sillä juutin päästöt ovat vain n. 0,7 kg CO2/m2.

*Materiaalien osuudet perustuvat vuoden 2020 ostoihin neliöittäin.

Osuus
 2,9% valikoimasta* (2020),
kaikki polyesteri on kierrätettyä

Materiaalin alkuperä
Tekstiilien kierrätyskeskittymä Intiassa

Käytämme tuotteissamme ainoastaan kierrätettyä polyesteria. Osa käyttämästämme polyesteristä  saadaan, kun käytetyt muovipullot rouhitaan pieniksi pelleteiksi, joista kehrätään lankaa. Osa on peräisin tekstiilivalmistuksen leikkuuylijäämästä. Materiaali on samaan aikaan sekä vahvaa että kevyttä, mutta ennen kaikkea 100 % kierrätettyä. Kierrätetystä polyesteristä valmistetut matot ovat ominaisuuksiltaan erinomaisia erityisesti kosteisiin tiloihin ja ne sopivat hyvin myös ulkokäyttöön.

*Materiaalien osuudet perustuvat vuoden 2020 ostoihin neliöittäin.

Säästämme noin 35% hiilidioksidipäästöjä käyttäessämme kierrätettyjä materiaaleja.

Kemikaaliturvallisuus

Kaikkialla ympärillämme on kemikaaleja ja myös mattojen materiaaleissa ja valmistusprosessissa käytetään erilaisia kemikaaleja. Emme kuitenkaan lisää tuotteisiimme ylimääräisiä viimeistys-, home-, tai palonestokemikaaleja. Kaikki tuotteemme täyttävät EU:n kemikaaliturvallisuutta koskevan REACH-asetuksen vaatimukset.

Lisäksi olemme testanneet mattojemme kemikaalikuormituksen Bureau Veritaksen kautta ja todenneet laboratoriotutkimuksin, ettei niistä löydetty terveydelle haitallisia kemikaalijäämiä. Voimme siis tutkitusti todeta, että matoissamme ei ole vaarallista kemikaalikuormitusta.

Lue lisää materiaaleistamme

Loogista logistiikkaa

Finarte valmistaa tuotteensa Intiassa ja muu toimintamme sijaitsee Suomessa. Pitkä kuljetus aiheuttaa väistämättä ympäristövaikutuksia, mutta rahdin päästöjä voidaan minimoida valitsemalla merikuljetus*. Meriliikenne on ympäristöystävällisin rahdin kuljetusmuoto, varsinkin suurten tavaramäärien kuljetuksessa. Logistiikan tehokkuus on yksi tärkeimmistä kriteereistä kuljetusmuotoa valittaessa. Käytämme ainoastaan täysiä 20” ja 40’’-kontteja, sillä kuljetamme tavaraa mieluummin harvemmin kuin kuljetamme puolityhjiä kontteja.

*Ainoastaan mallimatot sekä osa mittatilausmatoista kuljetetaan lentorahdilla.

Finarten pääkonttori ja varasto sijaitsevat Kotkassa, missä sijaitsee Suomen toiseksi suurin satama. Näin voimme minimoida myös maantiekuljetuksen matkan. Kotkan varastolta toimitetaan kaikki verkko- ja tukkukaupan tilaukset Suomeen ja ulkomaille. Kotimaiset toimitukset hoitaa Posti, joka tarjoaa hiilineutraalin Posti Green -palvelun pakettikuljetuksiin.

Tutustu finarte-maton matkaan

Pakkaukset suojaavat käsityötä

Käytämme muovia pakkausmateriaalina, sillä se on tällä hetkellä ainoa materiaali, joka kestää mattojen kuljetuksen ja varastoimisen vaatimukset. Käyttämällä kestäviä pakkausmateriaaleja voimme vähentää tuotehävikkiä ja myyntiin kelpaamattomien tuotteiden määrää. Pakkausmuovi voidaan kierrättää muovijakeeseen. 

Kierrätetyn muovin laatu vaihtelee paljon, eikä se aina kestä pitkiä kuljetusmatkoja, joten voimme käyttää sitä vain osittain. Etsimme kuitenkin jatkuvasti uusia kierrätysmateriaaleja ja vaihtoehtoja muoville. Pyrimme käyttämään vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja vuoteen 2024 mennessä.

Lue lisää tulevaisuuden tavoitteistamme

Kartoitimme hiilidioksidipäästöjä

Syksyllä 2019 lanseerasimme ensimmäisen osan hiilipäästöjen kartoituksesta, jossa tutkimme materiaalimme hiilidioksidipäästöjä. Saimme selville, että säästämme noin 35% hiilidioksidipäästöjä käyttäessämme kierrätysmateriaaleja.

Laskelmien mukaan yhteen 140×200 kokoiseen mattoon tarvittava materiaali tuottaa keskimäärin 42,35 kg CO2 päästöjä. Se vastaa 285 kilometrin autolla ajoa tai 42 maitolitran päästöjä. 

 Olemme myös liittyneet Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumukseen.

Lue hiilidioksidiraporttiamme