Pidä mattosi kauniina – vinkit eri materiaaleille

Mattoa valitessa kannattaa pysähtyä miettimään maton ulkonäön ja oikean koon lisäksi myös maton ominaisuuksia ja hoito-ohjeita. Oikeanlaisella, hellällä hoidolla matto voi kestää vuosikymmeniä.

Jotta voisit nauttia matostasi mahdollisimman pitkään, olemme koonneet tähän postaukseen tietoa käyttämistämme materiaaleista, sekä niistä valmistettujen mattojen hoidosta.

Puuvillamatot

Puuvilla on käytännöllinen ja hengittävä materiaali, joka kestää hyvin pesua. Jotkin puuvillamatot voivat olla myös melko kevyitä, joten niiden pesu onnistuu kotioloissakin.

Puuvillamaton hoidossa imurointi ja paikallisten tahrojen nopea poistaminen ovat tärkeitä. Paikallisia tahroja voi hangata kevyesti pois kostealla, nukkaamattomalla rätillä ja miedolla pyykinpesuaineella. Puuvillamattoja, joissa on ommeltu kanttaus, ei saa ravistella päistä, jotta kanttaukset eivät menisi rikki. Roskat suosittelemmekin poistamaan näistä matoista imuroimalla puisteleun sijaan.

Kauttaaltaan likaantuneen puuvillamaton voi pestä hellävaraisesti käsin 30 asteisella vedellä ja harjaa apuna käyttäen. Käytä vain mietoa pesuainetta (ei mäntysuopaa), äläkä liota mattoa. Jos matto on raidallinen, pese se raitojen suuntaisesti. Vältä myös voimakasta hankausta kuvioiden kohdalta. Matto tulee kuivattaa varjossa, niin että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Printtimattojen kuviointi voi hieman haalistua pesussa, suosittelemme käyttämään hellävaraista pesuainetta ja välttämään sappisaippuaa sen emäksisyyden vuoksi.

Konepesu tai painepesurin käyttö ei ole suositeltavaa, sillä ne saattavat rikkoa maton taikka pesukoneen. Vaikka mattolaiturilla maton pesu voisi houkuttaa, suosittelemme välttämään sitä ympäristösyistä. Suuret ja painavat matot suosittelemme pesemään pesulassa.

Lue myös Finarten käyttämän puuvillan alkuperästä.

Juuttimatot

Juutin parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluu kestävyys ja käytännöllisyys. Se on kuitenkin myös kaunis materiaali mattoihin rouheutensa sekä kauniin, himmeän kiiltonsa vuoksi. Lue lisää juutista materiaalina.

Juuttimatossa lika ei juuri näy ja se pysyy helposti siistinä imuroinnilla. Suosittelemme aina mattojemme pesettämistä pesulassa, mutta pienen juuttimaton pystyy pesemään myös kotona. Juuttimaton pesussa tärkeää on, että mattoa ei lioteta vdessä ja että se huuhdellaan huolellisesti. Märkää mattoa ei saa kääriä rullalle tai taitella, sillä se saattaa menettää muuten muotonsa. Sen sijaan märkä matto muotoillaan alkuperäiseen muotoonsa ja jätetään kuivumaan mahdollisimman ilmavasti varjoisaan paikkaan.

Suurten juuttimattojen pesuun suosittelemme kuivapesua ammattipesulassa.

Villamatot

Villa on ihanan lämmin, pehmeä ja kodikas materiaali. Se on maton materiaalina myös mainettaan helppohoitoisempi. Oikein hoidettuna villamatto kestää hyvänä vuosikymmeniä.

Villamatto pysyy helposti siistinä pelkällä säännöllisellä imuroinnilla likaahylkivän ominaisuutensa ansiosta. Tiiviiksi kudottuja mattoja kannattaa imuroida v-kirjaimen muotoisin liikkein, kun taas pitkänukkaiset matot kannattaa imuroida säännöllisesti myös nukkarivien välistä minimiteholla. Pitkänukkaiselle matolle on ominaista päästää villahahtuvaa. Vaikka tällaista villamattoa houkuttelisi imuroida täysteholla, se ei kannata – mitä kovempaa imuroit, sitä löysemmäksi käsinsolmitut solmut tulevat ja päästävät enemmän villaa irti. Suosittelemmekin pitkänukkaisten mattojen, kuten Suovillan, hellävaraista imuroimista. Myös harjaus on oiva tapa saada ylimääräiset hahtuvat pois vahingoittamatta mattoa.

Mikäli villamatolle kaatuu nestettä, menee jonkin aikaa, ennenkuin neste pääsee imeytymään villan kuituihin asti jättäen tahran. Toimi siis nopeasti imeyttämällä neste paperiin tai pyyhkeeseen. Mikäli näin kuitenkin pääsee käymään, kannattaa tahraa poistaessa pitää mielessä, että pehmeä villa huopuu helposti. Vältä siis hankausta ja saippuan käyttöä. Sen sijaan voit painella tahraa kevyesti märällä, nukkaamattomalla rätillä. Talvella villamatolle voi tehdä myös lumipesun.

Suosittelemme pesettämään villamatot aina pesulassa.

Viskoosimatto

Tuftattu viskoosimatto on paitsi kaunis hohtavan pintansa ansiosta, myös ihanan pehmeä ja lämpimän tuntuinen jalan alla. Viskoosimatto on pitkäaikainen hankinta, joka pysyy oikealla hoidolla kauniin kiiltävänä.

Uusi viskoosimatto kannattaa käsitellä matonsuojasuihkeella ennen sen käyttöönottoa. Suojaus estää lian imeytymistä maton kuituihin, ja siten helpottaa maton huoltoa. Viskoosimattoa kannattaa imuroida säännöllisesti, aina nukan suuntaisesti. Kova imurointi ja kulutus voivat nostaa viskoosimaton pinnalle valkoista hahtuvaa (ns. nukkaa), anna siis viskoosimaton levätä välillä.

Paikalliset tahrat tulee poistaa viskoosimatosta pikimmiten niiden ilmestyttyä. Käytä tahrojen poistamiseen pehmeää, nukkaamatonta siivousliinaa ja haaleaa vettä. Vältä voimakkaita pesuaineita ja hankaamista. Hankaus voi avata viskoosilangan päitä, jonka myötä maton pinnan kaunis kiilto katoaa.

Viskoosimatto tulee pesettää aina ammattipesulassa.

 • SURAYA HARMAA

  320,00 1100,00  Valitse vaihtoehdoista
 • Finarte Suraya viscose carpet in rose
  Out of stock
  Sale- 40%

  SURAYA ROOSA, KAHDEKSANKULMAINEN

  198,00  Lue Lisää
 • SURAYA VAALEANPUNAINEN

  320,00 1100,00  Valitse vaihtoehdoista
 • Finarte Suraya viscose carpet in burgundy
  Out of stock
  Sale- 40%

  SURAYA VIININPUNAINEN, KAHDEKSANKULMAINEN

  198,00  Lue Lisää