Ulos mattopyykille!

Laineiden liplatus, lokkien kiljunta, silmiä häikäisevä aurinko ja Mäntysuovan tuoksu. Mattojen pesu laiturilla on varmasti yksiä perinteisimpiä ja rakastetuimpia suomalaisia kesätraditioita.

Lähes kaikki pienet ja keskikokoiset puuvilla-, juutti- ja PET-matot voi huoletta pestä itse kesällä ulkona, kunhan muistaa käsitellä niitä hellästi. Suuremmille matoille suosittelemme kuitenkin pesua ammattipesulassa. Vaikka suuret puuvilla- ja juuttimatot kestäisivät pesun materiaalinsa puolesta, ne voivat muuttua todella painaviksi ja vaikeasti käsiteltäviksi märkinä. Villa- ja viskoosimatot on sen sijaan pestävä aina pesulassa.

Mutta kuinka pestä itse matot niin, että ne pysyvät kauniina? Me Finartella koostimme tähän postaukseen teille muutamia vinkkejä!

Täydellinen keli mattojen pesuun

Luonnollisesti mattojen pesu on hauskinta, kun on lämmmin ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Valitettavasti aurinkoinen keli ei kuitenkaan ole paras mattojen pesuun. Monet tekstiileissä käytetyt värit haalistuvat auringossa – etenkin märkinä. Valitse mieluummin lämmin, hieman tuulinen ja vähintäänkin puolipilvinen päivä mattojesi pesulle. Tällöin mattosi kuivuvat nopeasti ilman pelkoa värien haalistumisesta.

Mikäli mahdollista, mattojen pesu kannattaa ajoittaa mieluummin alku- tai keskikesään loppukesän sijaan. Loppukesästä ilmankosteus on korkeampi ja se voi hidastaa mattojen kuivumista huomattavasti. Pienempien mattojen kanssa tämä ei kuitenkaan ole ongelma.

Pidä huolta ympäristöstä

Monille ainoa oikea paikka mattojen pesuun on perinteiset mattolaiturit. Nykytietämyksen valossa ne eivät kuitenkaan ole kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto. Pesuvedet ja matoista irtoavat kuidut ja lika voivat nimittäin aiheuttaa vesien samenemista sekä rehevöitymistä.

Siis maalle, mars! Monilta paikkakunnilta löytyy maalle rakennettuja pesupaikkoja, joissa on viemäröinti. Mikäli tällaista ei kuitenkaan sinun lähettyviltä löydy, ei hätää. Mattolaitureilla pestäessä kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että imeyttää pesuvedet maahan vesistön sijaan.

Pesuaineeksi kannattaa valita nopeasti biohajoava ja ekologinen pesuaine, joka ei sisällä fosfaatteja. Mäntysuopa on perinteisin ja suosituin pesuaine mattojen pesuun. Se hajoaa luonnossa nopeasti, mutta sen sisältämät hartsihapot ovat haitallisia kaloille.

Ulos mattopyykille!

  1. Muista imuroida mattosi huolellisesti ennen sen viemistä pesupaikalle. Se helpottaa maton pesua, mutta myös estää lian ja bakteerien leviämistä maton mukana luontoon.
  2. Kastele mattosi huolellisesti. Juuttimatto esimerkiksi hylkii vettä jonkin verran, joten sen läpikastumisessa voi mennä hetki aikaa.
  3. Levitä saippuaa tasaisesti maton päälle. Suosittelemme käyttämään palasaippuaa, sillä sitä on vaikeampi annostella vahingossa liikaa. Runsasta saippuamäärää on vaikea saada huuhdottua matosta kokonaan pois. Lisäksi monet pesuaineet saattavat jättää ruskeita tahroja mattoon kuivuttuaan. Joten ole huolellinen!
  4. Hankaa juuriharjalla koko matto läpi. Aloita ensin nurjalta puolelta, ja siirry vasta sitten oikealle puolelle. Muista harjata aina kuteiden suuntaisesti. Älä ikinä harjaa vaaleasta väristä tummempaa kohti, sillä se saattaa aiheuttaa värien leviämistä. Vältä liiallisen voiman käyttöä, varsinkin, jos peset printattuja puuvillamattoja, kuten Aittaa tai Kievaria. Ota myös huomioon, että näiden printit voivat hieman haalistua pesussa.
  5. Huuhtele matto huolellisesti varmistaen, ettei siihen jää lainkaan saippuaa.
  6. Rullaa mattosi rullalle, ja astele paljasjaloin mattorullan päällä puristellaksesi suurimmat vedet pois matosta. Ripusta mattosi kuivumaan niin, että vesi valuu maton raitojen suuntaisesti. Juuttimatot kannattaa kuivattaa mahdollisimman vaakatasossa. Mikäli ne pääsevät kuivumaan taitettuina, voi maton muoto kärsiä huomattavasti.
  7. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: Sillä välin kun odottelet mattojesi kuivumista, juo päiväkahvit nauttien puhtaiden mattojen tuoksusta ja kesäisestä lämmöstä. Hauskoja pesuhetkiä!

Kuvissa esiintyvät matot: