Kuinka valita oikean kokoinen matto?

Tekstiilien, erityisesti mattojen avulla huoneeseen saadaan luotua mitä erilaisimpia tunnelmia. Mattoa valitessa kannattaa käyttää hetki aikaa myös sopivan koon pohtimiseen kutkuttavien väri-, materiaali- ja tekstuurivalintojen ohella. Oikean kokoisella matolla pienestäkin tilasta saa suuremman tuntuisen, ja suuresta tilasta viihtyisän ja selkeän.

Mutta miten valita oikean kokoinen matto? Kuuluvatko huonekalut aina maton päälle? Kuinka paljon lattiaa tulisi jättää esille? Oikean kokoisen maton valinta ei ole aina helppoa. Haluamme auttaa sinua löytämään kotiisi juuri täydellisen maton, ja siksi olemme koonneet yhteen 5 vinkkiä helpottamaan päätöksentekoa.

1.  Kokoa toiminnot yhteen

Kokoa eri toiminnot eri mattojen päälle. Tämä helpottaa tilan hahmottamista varsinkin loft-asunnoissa, sekä kodeissa, joissa ruokailuryhmä ja olohuone ovat samassa tilassa. Valitse matto, jonka päälle ja ympärille kaikki saman toiminnon huonekalut mahtuvat luontevasti.

2. Hieman sohvan alle

Olohuoneessa maton tulisi olla sohvaa leveämpi. Sijoita matto sohvan alle niin, että sohvan etujalat jäävät maton päälle, ja mattoa jää näkyviin yhtä paljon sohvan molemmilta sivuilta. Sohvapöydän, rahin ja nojatuolin olisi hyvä mahtua maton päälle ainakin osittain.

Onko tila suuri tai haastavan kokoinen? Tutustu mittatilausvaihtoehtoomme.

3. Pidä tuolit matolla

Matto ruokailuryhmän alla rauhoittaa tilaa kauniisti. Pöydän alle kannattaa kuitenkin valita tarpeeksi suuri matto. Ruokapöydän tuolien tulisi mahtua matolle kokonaan, myös silloin, kun ne on vedetty pois pöydän alta. Kun tuolien kaikki jalat pysyvät tasaisesti matolla, vältetään tuolin keikkuminen sillä istuttaessa, sekä maton reunan rullautuminen tuoleja siirrellessä.

Yhdistämällä kaksi mattoa toisiinsa on helppo saada tarpeeksti laaja ja sopivan leveä alue ruokapöydän alle.

4. Huoneen keskellä

Pienemmissä huoneissa, joissa suurin osa huonekaluista sijaitsee seinien vierillä, voi olla hyvä idea sijoittaa hieman suurempi matto keskelle huonetta. Valitse maton koko niin, että huoneen reunoille jää lattiaa näkyviin. Varo kuitenkin valitsemasta liian pientä mattoa. Pieni matto pienessä huoneessa saattaa saada tilan tuntumaan entistäkin ahtaammalta sekä sotkuiselta. Suurella matolla taas on päinvastainen vaikutus. Tutustu kaikkiin 200 x 300 cm –kokoisiin mattoihimme.

5. Anna lattian näkyä

Jos sinulla on kaunis lattia ja pidät siitä, anna sen näkyä! Voit käyttää mattoja statement-tyylisesti vain niissä paikoissa, joissa erityisesti kaipaat pehmeyttä ja lämpöä jalkojesi alle.

Kaikkein tärkeintä sopivan kokoista mattoa omaan kotiin valitessa on luottaa omaan makuunsa. Halutessasi voit unohtaa kaikki kuulemasi sisustusopit, jos koet niiden rajoittaviksi. Voit kerrostaa lempimattojasi villisti päällekkäin, käyttää niitä vain haluamissasi paikoissa tai valita maton, joka peittää lattian seinästä seinään. Kotisi on sinua varten.

Kuvissa esiintyvät matot: