Ekologinen ja lumoava juutti

Juutti on noussut viime vuosina trendikkäimpien sisustusmateriaalien joukkoon ekologisuutensa ja käytännöllisyytensä vuoksi. Monet rakastavat juutin rouheaa, luonnonmukaista ulkonäköä, joka sopii hienosti moniin erilaisiin sisustustyyleihin. Mutta mitä juutti oikein on ja miten juuttimattoa kuuluisi hoitaa?

juutti matto

Juutti on yksivuotinen runkokuitu, joka saavuttaa täyden, 2-4 metrin mittansa jo 120 päivässä. Juutin viljelyyn ei tarvita juuri lainkaan lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Juutin vesijalanjälki on myös melko pieni, sillä se kasvaa sateisilla alueilla. Sen kasvattamiseen ei tarvita ylimääräistä kasteluvettä, vaan pelkkä luonnon sade riittää. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi juutti on yksiä ympäristöystävällisimmistä saatavilla olevista luonnonkuiduista.

Finarten käyttämä juutti on peräisin Intiasta, jossa myös juuttimattomme kudotaan meille tuttujen, paikallisten artesaanien toimesta.

Juutin parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluu kestävyys ja käytännöllisyys. Sen kauniin kirjavassa pinnassa lika ei juuri näy. Juuttimatto kestää hyvin kovaakin kulutusta. Siksi se onkin suosittu valinta lemmikkikoteihin, sekä eteisiin. Juutti on karkeasta ulkonäköään huolimatta melko pehmeä materiaali, jossa on himmeä, silkkimäinen kiilto. Harvest-mattomme on loistava esimerkki juutin kauneudesta!

juutti matto pyöreä jute rug round

Juuttimatto pysyy helposti siistinä imuroinnilla. Suosittelemme aina mattojemme pesettämistä pesulassa, mutta pienen juuttimaton pystyy pesemään myös kotona. Juuttimaton pesussa tärkeää on, että mattoa ei lioteta vdessä ja että se huuhdellaan huolellisesti. Märkää mattoa ei saa kääriä rullalle tai taitella, sillä se saattaa menettää muuten muotonsa. Sen sijaan märkä matto muotoillaan alkuperäiseen muotoonsa ja jätetään kuivumaan mahdollisimman ilmavasti varjoisaan paikkaan.

Suurten juuttimattojen pesuun suosittelemme kuivapesua ammattipesulassa.