Perinteinen räsymatto

“Näin pitkän tien edessäni. Nyt tiedän mitä minun tulee tehdä elämässäni. Se on luovaa ja kaunista: se on Räsymatto! Uudistan perinteisen maton niin, että se sopii vaativaankin sisustamiseen ja sille tulee myös arvostusta” – Eija Rasinmäki

Mikä on arvokkaan kansallisaarteemme räsymaton tausta ja miten perustajamme Eija Rasinmäki liittyy siihen? Lue lisää alta.

 • Out of stock

  NUEVO – Made in Oitti, Finland

  1830,00  Lue Lisää
 • Out of stock

  SOLEIL – Made in Oitti, Finland

  790,00  Lue Lisää

Räsymaton historiaa

 

Räsymatolla on pitkä historia Suomen kansanperinteessä ja monella meistä on muistoja, jotka liittyvät räsymattoihin. Vanhin tiedossa oleva räsymatto on vuodelta 1798, mutta perinne on luultavimmin vieläkin vanhempi.  Maton kutominen on ollut tyypillinen taito naisille: Äidit ja isoäidit opettivat tyttärilleen kudontataitoja, jolloin taito periytyi suvun sisällä.  Melkein jokaisella meistä on lapsuuden muisto räsymatosta mökiltä tai isovanhempien luota tai ajatus kangaspuilla kutovasta ihmisestä.

Räsymatot yleistyivät 1800- ja 1900-luvun taitteessa, kun vanhat tekstiilit, kuten lakanat käytettiin kuteena. Sodan aikana tekstiilejä oli niukasti saatavilla, joten kuteeksi kelpasi esimerkiksi voipaperi, muovipussi tai kaisla korvaavana materiaalina. Mattojen merkitys ei ollut pelkästään kylmyyttä tai lattioiden suojaamista varten, niillä oli myös esteettinen merkitys. Räsymatot peittivät koko lattian pinta-alaa, ne olivat pitkiä ja kapeita ja sijoiteltu vieri viereen. Kylmissä paikoissa matot saatettiin asetella päällekkäin. Matoilla oli myös statusmerkitys – talon varallisuus arvioitiin räsymattojen lukumäärän mukaan. Ensimmäiset matot olivat useasti yksi värisiä, koska värjättyjä materiaaleja oli niukasti saatavilla. Kun variaatioita materiaaleista tuli lisää, mattojen suunnittelu kehittyi ja syntyi räsymatto, jonka tänäpäivänä tunnemme: värikäs ja raidallinen matto, johon on kudottu vanhojen tekstiilien tarinat.

Mattojen kudontaa opetetaan useissa paikoissa edelleen ja se on tärkeä kulttuurillinen perintö. Perustajamme Eija Rasinmäki on tunnettu suomalaisen räsymaton uudistaja, joka on luonut uuden tyylin ja aikakauden käsityön perinteessä. Hän on myös tunnettu omasta kutomostaan Oitissa, jossa Eija on luonut uniikit Finarten Heritage Collection-matot. Kaikki Heritage Collection matot on kudottu Eijan itsensä, hänen vanhimman tyttären Ulrikan tai muutaman jäljellä olevan taitavan kutojan toimesta.

 • Out of stock

  HIILLOS – Made in Oitti, Finland

  790,00  Lue Lisää
 • KAIVARI – Made in Oitti, Finland

  650,00  Lisää ostoskoriin

Räsymaton perinteen uudistus

Finarten toinen perustaja Eija Rasinmäki aloitti uransa tekstiilisuunnittelijana vuonna 1970. Rasinmäki perusti oman yrityksensä Kutoma Rasinmäen ja halusi viedä eteenpäin visiotaan ja unelmaansa korkealaatuisista räsymatoista, jotka sopivat moderniin kotiin. Rasinmäki loi oman uniikin ja tunnistettavan tyylinsä, joka näkyy tänäkin päivänä. Hänen visionsa suunnittelijana loi perustukset Finarten tarinalle – yli vuosikymmenen Rasinmäki oli Finarten ainoa suunnittelija ja mallistomme kantoi nimeä “Design Eija Rasinmäki”.

Haluamme juhlistaa Eijan 50-vuotisjuhlavuotta ja hänen korvaamatonta merkitystä Finartelle, erityisesti kun perhetarina jatkuu ja Eijan nuorin tytär toimii Finarten toimitusjohtajana. Emme kuitenkaan juhli ainoastaan tarinamme vuoksi, vaan myös hänen vaikutusta koko suomalaiseen käsityöperinteeseen. Juhlimme Eija Rasinmäen 50-vuotistaiteilijauraa koko vuoden 2020.

Heritage Collection on eksklusiivinen kokoelma Finarten ja Kutomo Rasinmäen yhteistyönä. Tämä yhteistyö on ylistys juurillemme – perinteiselle kudonnalle, käsintehdyille matoille ja uniikeille malleille. Eija Rasinmäen 50-vuotis taiteilijauran kunniaksi olemme lisänneet uusia tuotteita Heritage Collection mallistoon.

 • Out of stock

  FAGOTTI – Made in Oitti, Finland

  1990,00  Lue Lisää