Läpinäkyvyyskatsaus

Ketkä Finarten tuotteita valmistavat, missä ja mistä materiaalista ne ovat tehty – lue lisää alta.

 • Materiaalit

 • Ympäristö

 • Tuotanto

 • Tulevaisuuden tavoitteet

Materiaalit

Kierrätetyt materiaalit ovat Finarten sydän. Eija Rasinmäki, Finarten toinen perustajista, on käyttänyt kierrätettyä puuvillaa omissa töissään vuodesta 1970 asti. Tänäkin päivänä kaikki Finarten käyttämä puuvilla on kierrätettyä (poikkeuksena Hilla ja Suovilla mattojen loimi, joka on GOTS sertifioitua puuvillalankaa). Käytämme myös kierrätetyistä muovipulloista valmistettua PET-materiaalia sekä kierrätettyä nahkaa.

Parhaat materiaalit ovat ne, jotka ovat jo olemassa

Tekstiilijäte

Finarte on aina ollut sidoksissa kierrätettyjen materiaalien käyttöön. Maailman luonnonvaroista huolehtiminen on meille erityisen tärkeää, ja siksi haluamme olla aktiivisesti mukana vähentämässä maapalloamme kuormittavaa jätemäärää. Olemme aina uskoneet kierrätettyjen materiaalien olevan parhaita, jo alku-ajoista vuodesta 1985 lähtien.

Yhteistyössämme tehtailijamme Induskleed:in kanssa käytämme pienimmätkin tekstiilien ylijäämät: leikkuuylijäämät omista matoistamme käytetään myös uudelleen. Nämä materiaalit, jotka ovat jo toiseen kertaan kierrätettyjä, käytetään mattoihin kuten Martta.

Printatut matot ja puuvillaiset tekstiilit, kuten tyynynpäälliset, ovat valmistettu kierrätetystä puuvillasta. Tekstiilimateriaalit rouhitaan pieneksi silpuksi, jonka jälkeen se kehrätään uudelleen koneellisesti langaksi. Suurin osa kierrätetystä puuvillasta tulee tuotannon ylijäämästä. Käytämme myös omat tekstiilijätteet uudestaan.

Joissain tuotteissamme käytämme kierrätettyä polyesteriä tai rPET-materiaalia, jota tehdään kierrätetyistä muovipulloista. Emme koskaan käytä uutta neitseellistä polyesteriä tai muita muoviperäisiä kuituja tekstiileissämme. Kuitenkin käytämme jo olemassa olevaa kierrätettyä polyesteriä teollisuuden ylijäämistä ja PET materiaalia, joka on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

Paina alta materiaalia niin näet sen osuuden tuotteistamme, sen alkuperän ja jäljittettävyyden.

 • 62% koko tuotannosta
 • kaikki käytetty puuvilla on kierrätettyä
 • materiaalin alkuperä: leikkuuylijäämämateriaalia Intiasta

1 kg kierrätettyä puuvillaa säästää 11 000 litraa vettä maapallon resursseista – ja tämä on yksi suurimmista syistä miksi käytämme kierrätettyä puuvillaa.

Suurin osa puuvillamatoistamme valmistetaan kaupungissa nimeltä Biswan. Kierrätetty puuvillalanka on leikkuuylijäämää, joka tunnetaan myös nimellä hulpioreuna.

Printatut matot, esimerkiksi Saana ja Ollin suunnittelemat matot, ovat valmistettu kierrätetystä langasta. Kierrätettyä lankaa saadaan prosessissa, jossa tekstiilimateriaalit rouhitaan pieneksi silpuksi, jonka jälkeen silppu kehrätään uudelleen koneellisesti langaksi. Kierrätetyn langan prosessointi tapahtuu kaupungissa nimeltä Panipat, joka tunnetaan Pohjois-Intian kierrätyskeskittymänä.

 • 13% koko tuotannosta
 • lähde Uusi Seelanti, Intia ja Saudi-Arabia
 • Mulesing vapaa
 • Jäljitettävyys toimittajalta, sertifioitu

Villa on luonnollinen lampaasta kehräämällä saatava kuitu. Villalla on monia hyviä ominaisuuksia: se on likaa hylkivä, lämmin, pitkäikäinen ja pehmeä. Ominaisuuksiensa takia se on erinomainen materiaali matoille. Käytämme matoissamme sertifioitua villaa, joka tulee pääasiassa Uudesta-Seelannista, Saudi-Arabiasta ja paikallisesti Intiasta.
Tällä hetkellä kierrätetyn villan laatu ja saatavuus on heikkoa, mutta seuraamme uusia innovaatioita jatkuvasti, jotta löytäisimme neitseellisen villalle vaihtoehtoja.

 • 2 % koko tuotannosta
 • paikallinen toimittaja (Intia)
 • jäljitettävyys toimittajalta

Juutti on pitkä ja pehmeä  kasvikuitu, joka kasvaa kokonaispituuteensa vain 120 päivässä. Juutti kasvaa ilman torjunta-aineita tai lannoitteita.  Veden käyttö on kasvatuksessa myös hyvin pientä, koska juutti kasvaa monsuuni-alueilla. Näistä syistä juutti on yksi ekologisimmista luonnonmateriaaleista, joita on saatavilla.

Finarten käyttämä juutti on kotoisin Intiasta, missä mattomme valmistetaan käsityönä.  Kaikki juuttimatot ovat ilmasto ystävällisiä  – juutin päästöt ovat alle 5kg hiilidioksidia. ???

 • 0,5% koko tuotannosta
 • rPET: valmistettu kierrätetyistä muovipulloista
 • paikallinen toimittaja (Intia)
 • jäljitettävyys toimittajalta

PET on lyhenne polyeteenitereftalaattista, josta muovipullot valmistetaan. Tämä materiaali on samaan aikaan sekä vahvaa, että kevyttä, mutta myös 100 % kierrätettyä. Kierrätettyä PET-materiaalia saadaan, kun käytetyt muovipullot rouhitaan pieniksi pelleteiksi, joista kehrätään lankaa.

rPET on ominaisuuksiltaan erinomainen erityisesti kosteisiin tiloihin ja sopii myös ulkokäyttöön.

 • 1 % koko tuotannosta
 • paikallinen toimittaja (Intia)
 • jäljitettävyys toimittajalle

Viskoosi on kiiltävä lanka, joka on valmistettu eukalyptuspuusta kemiallisessa prosessissa. Viskoosin tuotatontoprosessi on kemikaalipainotteinen ja siksi pyrimme korvaamaan viskoosituotteemme ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.

 • 1,5% koko valikoimasta
 • kaikki polyester-materiaali on kierrätettyä
 • peräisin tekstiilien kierrätyskeskittymästä Intiassa

Käytämme ainoastaan kierrätettyä polyester-materiaalia tuotteissamme. Kierrätetty polyester on peräisin leikkuuylijäämästä.

 • Rug underlay 4,3%
 • PVC
 • Made in China

 

Yli 62% Finarten materiaaleista on kierrätettyä

Ympäristö

Luonnollisten ja kierrätettyjen materiaalien käytöllä saamme aikaan suurimman ympäristövaikutuksen. Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, juutti ja villa ovat kestäviä materiaaleja, eivätkä päästä mikromuovia ympäristöön. Luonnolliset materiaalit ovat myös helposti kierrätettäviä. Kun käyttämämme materiaalit ovat vielä kierrätettyjä, saamme tuplahyödyn: neitseellisen raaka-aineen tarve on pienempi, tekstiilijäte ei joudu poltettavaksi tai kaatopaikalle ja siitä tehdään korkeamman jalostusarvon tuotteita, säästäen luonnonvaroja.

Hiilidioksidipäästöt

Syksyllä 2019 lanseerasimme ensimmäisen osan hiilipäästöjemme kartoituksesta. Kartoitimme hiilidioksidipäästöt materiaaleistamme, joita käytämme tuotteissamme. Yhteen 140×200 kokoiseen mattoon tarvittava materiaali tuottaa keskimäärin 42,35 kg CO2 päästöjä. Se on yhtä paljon kuin 285 kilometriä autolla tai 42 litraa maitoa. Lue koko raportti ja mitä aiomme tehdä päästöjen vähentämiseksi täältä.

Seuraavaksi haluamme selvittää tuotteiden valmistuksesta sekä kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä, jotta voimme etsiä ympäristöystävällisempiä  ratkaisuja.

Säästämme noin 35% hiilidioksidipäästöjä käyttäessämme kierrätysmateriaaleja.

Kuljetus ja pakkaus

Finarte valmistaa tuotteensa Intiassa ja muut toimintamme sijaitsee Suomessa. Olemme tiedostaneet ympäristöön liittyvät vaikutukset mitä pitkä välimatka aiheuttaa.

Tällä hetkellä käytämme kuljetukseen enimmäkseen merirahtia. Käytämme ainoastaan täysiä 20” kontteja. Meille tehokkuus on yksi tärkeimmistä asioista kun valitsemme kuljetusta ja kuljetamme harvemmin tavaraa kun puolityhjiä kontteja. Ainoastaan mallimatot sekä jotkin mittatilausmatoista lennätetään lentorahdilla.

Finarten pääkonttori sekä varasto sijaitsevat Kotkassa, josta myös verkko- ja tukkukaupan tilaukset toimitetaan. Toimituksen hoitaa Posti, joka tarjoaa hiilineutraalin Posti Green palvelun kotimaisiin rahti- ja pakettikuljetuksiin.

Kaikki tuotteemme pakataan osittain kierrätettyyn muoviin. Käytämme muovia pakkausmateriaalina, sillä se on tällä hetkellä ainoa materiaali joka kestää kuljetuksen ja varastoimisen. Käyttämällä toimivia pakkausmateriaaleja vähennämmee myös myyntiin kelpaamattomien tuotteiden määrää. Kaikki käyttämämme muovi on kierrätettävissä.

Kierrätetty muovi on tällä hetkellä vain osittain käytössä, sillä sen laatu vaihtelee paljon eikä aina kestä pitkiä kuljetusmatkoja. Etsimme jatkuvasti uusia kierrätysmateriaaleja ja vaihtoehtoja muoville. Pyrimme käyttämään vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja vuoteen 2022 mennessä.

Elämänmittaista yhteistyötä

Tuotanto

Finarten tuotanto sijoittuu useihin kaupunkeihin Intiassa. Haluamme olla lähellä raaka-aineita ja materiaaleja, joten on loogista pitää tuotanto Intiassa, missä tekstiiliteollisuus sijaitsee.

Olemme työskennelleet samojen yhteistyökumppaneiden kanssa vuosikymmeniä: Induskleedin kanssa vuodesta 1991 (aiemmin Madhu), Indian Art Gallery:n kanssa vuodesta 1999 ja Vardhman Creations:in kanssa vuodesta 2001. Kaikki yhteistyökumppanimme ovat rahoittaneet kouluja omilla alueillaan ja ovat osana Care & Fair Foundation- tai GoodWeave-organisaatioita. Heillä kaikilla on arvostettu SA8000 tai BSCI sertifikaatti.

Haluamme työskennellä vain valittujen tuottajien kanssa, koska arvostamme pitkää yhteistyötä, heidän osaamistaan ja luotettavuutta. Kaikkien tuottajiemme tulee allekirjoittaa ohjesääntömme (Code of Conduct), joka ulottuu myös alihankkijoihin.

Linjassa teollisuuden kanssa yhteistyökumppaneillamme on mahdollisuus käyttää alihankkijoita. Ohjesäännöissämme (Code of Conduct), jonka kaikki toimittajamme ovat allekirjoittaneet, on vaadittu koko tuotantoketjun ja alihankkijoiden ilmoittamista. Toimittajamme ovat vastuussa meille, että kaikki alihankkijat toimivat vastuullisesti ja lakien mukaisesti.

Toimittajamme noudattavat paikallisia lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia, kuten YK: n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta. Missiomme on ylittää nämä normit, ei vain noudattaa niitä.

Kaikki työntekijät ovat työikäisiä, lapsityövoimaa ei käytetä koskaan.

Alla näet kaikki Finarten yhteistyökumppanit Intiassa – heidän sijainnin, sertifikaatit sekä tuotteet, joita he valmistavat meille.

– IAG valmistaa kaikki Finarten villamatot, printatut puuvillamatot, Tie ja Dyyni-matot sekä viskoosimatot.
– 37,1% kaikista tuotteistamme
– IAG työllistää yli 300 henkeä

– Sertifikaatit: SA8000, ISO-14001, OHSAS-18001, ISO 9001, ISO 50001
– Mukana Care&Fair organisaatiossa, joka taistelee lapsityövoiman käyttöä vastaan.
– IAG rahoittaa koulua ja varustaa puvut, kirjat sekä ilmaisen opetuksen 400-450 oppilaalle yhdessä Inhouse Group, Norway kanssa.

 

Osoite:
Indian Art Gallery
Carpet City
Chauri Rd, Bhadohi
Uttar Pradesh 221401

www.indianartgallery.in

– Induskleed valmistaa kaikki Finarten puuvillamatot (pl. printatut puuvillamatot ja Tie-matot, jotka valmistaa Indian Art Gallery)
– 32,8% kaikista Finarten tuotteista
Työllistää 130 henkeä

– Sertifikaatit: SA-8000, BSCI
– Mukana GoodWeave organisaatiossa, joka taistelee lapsityövoiman käyttöä vastaan.

-Perustaneet koulun tytöille sekä alueelle ensimmäisen CBSE lukion, joka kasvattaa kylän nuorten mahdollisuuksia päästä yliopistoon.

 

Osoite:
Indus Kleed Pvt Export Ltd
Amar Nagar, Biswan,
Uttar Pradesh 261201

– Vardman valmistaa Finarten Harvest-matot, Saana ja Olli viltit sekä tyynynpäälliset
– 6,4% Finarten tuotteista
– Työllistää 250 henkilöä Panipat:n alueella, joista 50 henkilöä valmistaa Finarten tuotteita
– Sertifikaatit: SA8000, ISO-14001, ISO 9001, Oeko-tex standardi 100 

 

Osoite:
Vardman Creations
Plot No. 487-488
Phase-II H.S.I.I.D.C
Barhi, District Sonipat-131101
Haryana, India

www.vardhmancreations.com

– Sungwing valmistaa Finarten matonalusverkot.
– 4,3% Finarten tuotteista
– Sungwing työllistää 139 henkilöä, joista 20 valmistavat Finarten tuotteita.
– Sertifikaatti: REACH

 

Osoite:
Sungwing Industries Limited
Bldg. 2, Win-world Originality Industrial Park,
No. 6 Guang Hua Dong Jie,
NanJing, 210007,
China

Phone:86-15951897683

* Nimen kohdalta saat lisätietoa yrityksen sertifikaateista ja mitä ne pitävät sisällään

Toimimme vain muutaman valitun tehtaan kanssa

Yhteiskuntavastuu

Olemme valmistaneet mattoja Intiassa vuodesta 1991. Haluamme pitää tuotantomme Intiassa, koska yli 500 perhettä on yhteydessä Finarten tuotantoon. Koemme vastuuta työntekijöistä ja heidän perheistään Intiassa.

Finarten perustajat, Eija Rasinmäki ja Erkki Immonen, ovat vierailleet Intiassa vuodesta 1991 vähintään kahdesti vuodessa. Immonen-Rasinmäki perhe on myös asunut Intiassa vuosia. Luonnollisesti yhteistöistä intialaisten partnereidemme kanssa on syntynyt myös ystävyyssuhteita. Ystävyyksistä on tullut kumppanuuksia, jossa molemmat osapuolet tekevät töitä niin ympäristön kuin kestävämpien tuotteiden puolesta. Uskomme, että läheinen yhteistyö samojen toimittajien kanssa takaa kumppanuuden, josta on hyötyä kaikille osapuolille.

Lue lisää tarinastamme Finarten toisen sukupolven, nykyisen toimitusjohtajamme Larissa Immosen silmin:

Avaimena koulutuksen edistäminen ja tietotaidon jakaminen

Vuosina 2014-2016, Finarte toteutti laaja-alaisen koulutusohjelman Suomen ulkoministeriön Finnpartnershipin tukemana. Koulutushankkeessa Finarte opetti erilaisia kudontatekniikoita Induskleedin työntekijöille. Tarkoituksena oli kasvattaa koulutusta sekä tietotaitoa, jotta he voisivat kouluttaa omaa henkilökuntaansa jatkossa ja luoda uusia mahdollisuuksia monille perheille.

Kaikki yhteistyökumppanimme ovat perustaneet kouluja omille alueilleen luodakseen parempia mahdollisuuksia yhteisöille. Esimerkiksi, Induskleedillä on kaksi kumppanuuskoulua. Toinen niistä on maksuton tyttöjen peruskoulu ja toinen on oppilaitos, joka tarjoaa mahdollisuuksia yliopistoon tähtääville opiskelijoille.

Eija Rasinmäki finarte

Kestävä kehitys on jatkuva prosessi

Tulevaisuuden tavoitteet

Me uskomme, että kestävä kehitys ja läpinäkyvyys vaativat jatkuvaa työtä ja parantamista.  Etsimme jatkuvasti uusia tapoja ja valintoja toimia paremmin, kuten päästöjen leikkaaminen ja naisten aseman parantaminen.

Pienet askeleet vievät pidemmän tähtäimen tavoitteita eteenpäin. Tässä ovat seuraavat tavoitteemme:

 • Tuotteidemme uudelleenkäytön ja kierrätyksen parantavat toimenpiteet, suunnittelma valmiina vuonna 2020
 • Käytämme pelkästään kierrätettyä muovia tai vaihtoehtoisia materiaaleja pakkauksissa vuonna 2022
 • Parantaa tuotteidemme kiertotaloudellisia prosesseja

Mitä olemme viime aikoina tehneet?

Ja tietenkin, kierrätettyjen materiaalien käyttö vuodesta 1985.

Lue lisää:

 

MEISTÄ            TARINAMME            VASTUULLISUUS JA ARVOT          HIILIDIOKSIDIRAPORTTI